3 przepisy ułatwiający utratę zbędnych kilogramów
1. Sałatka z selerem naciowym i indykiem (2 porcje)
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 100g piersi indyka
- łyżka suszonej żurawiny
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
- sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano, słodka i ostra papryka
- sos jogurtowo-czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka posiekanego koperku, sok z cytryny, 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku, sól, pieprz, lubczyk
Przygotowanie:
Pierś z indyka pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami i grillować chwilę na patelni. Selera umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać razem z mięsem i pozostałymi składnikami. Polać sosem i doprawić ponownie do smaku.
Wartość odżywcza: energia – 445 kcal, białka – 29,5 g, tłuszcze – 28,9 g, węglowodany – 20,1 g
2. Cieciorka na ostro z warzywami
Składniki:
- około 250 g ugotowanej cieciorki
- 1/2 cebuli
- 4 pieczarki
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów ze skóry
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 1/2 małej papryczki chilli
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, czubryca, majeranek
Przygotowanie:
Cebulkę drobno posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, zaś paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i pieczarki – zarumienić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek i pomidory z puszki. Doprawić wszystko ziołami i dusić kilka minut. Następnie dorzucić ugotowaną cieciorkę i dalej dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać papryczką chilli i posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza: energia – 491 kcal, białka – 20,7 g, tłuszcze – 16,4 g, węglowodany – 58,2 g
3. Koktajl ze szpinakiem i ananasem
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 mała pomarańcza
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki nasion chia
Przygotowanie:
Owoce i warzywa umyć. Pomarańczę i ananasa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze razem ze szpinakiem i resztą składników – zmiksować.
Wartość odżywcza: energia – 216 kcal, białka – 4,4 g, tłuszcze – 1,5 g, węglowodany – 52 g
Źródło:
Murawska-Ciałowicz E.: Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2017;71: 466-484.
Lee Y.H., Pratley R.E.: The evolving role of inflamation in Obesity and the Metabolic Syndrome Current Diabetes Reports 2005; 5: 70-75.
Kinalska I. i wsp.: Otyłość a zaburzenia przemiany węglowodanowej, Endokrynologia, Otyłość, Zaburzenia Przemiany Materii 2006, tom 2, nr 3: 94-101, www.enokrynologia.viamedica.pl
Skowrońska B., Fichna M., Fichna P.: Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, Endokrynologia, Otyłość, Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3: 21-29, www.enokrynologia.viamedica.pl
Konsultacja merytoryczna: Magdalena Czyrynda-Koleda
Dietetyk FertiMedica Centrum Płodności.
Polecamy także:
Trenuj z Gosią: 6 ćwiczeń uzupełniających dietę odchudzającą (+wideo)
- Strony:
- 1
- 2
Dodaj komentarz