Słaba jakość nasienia jest częstą przyczyną niepłodności. Tak naprawdę 50% wszystkich trudności z zajściem w ciążę mam swoje źródło w czynniku męskim. Okazuje się, iż ogromną rolę w poprawie jakości plemników ma dieta. Jak ją mądrze stosować? Co suplementować? W podcaście Sylwia Bentkowska rozmawia z mgr Adrianną Barczyńską – dietetykiem klinicznym z Kliniki InviMed.
Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?
Mężczyzna wybierający się na pierwszą wizytę u dietetyka powinien wziąć ze sobą wszystkie wykonane wcześniej badania. To nie tylko parametry nasienia, ale też m.in. morfologia krwi, poziom glukozy, cholesterolu, trójglicerydów itp.
Zawsze powtarzam, że do dietetyka należy przychodzić już zdiagnozowanym. Jestem w stanie zasugerować pewne badania, które powinny być zrobione, natomiast faktycznie powinien je zlecać lekarz. Po pełnej diagnostyce udajemy się do dietetyka. Z wynikami badań, ze zleconym leczeniem, ze zleconą suplementacją. Na tej podstawie ja przeprowadzam wywiad – mówi mgr Adrianna Barczyńska.
Jaka powinna być dieta na poprawę nasienia?
Na forach internetowych i w różnych artykułach można znaleźć rady dotyczące żywienia poprawiającego jakość plemników. Choć rzeczywiście wiele produktów działa pozytywnie na zdrowie i płodność, należy pamiętać, iż dieta powinna być ustalana indywidualnie.
Uniwersalnego rozwiązania nie ma. Wyniki badań oczywiście są ważne, ale dietę dobieramy nie tylko pod wyniki, ale też pod osobę. Musimy zwrócić uwagę na wiele czynników. Przede wszystkim ocenić zapotrzebowanie na energię. Jeśli występuje nadwaga lub otyłość, to mają one znaczący wpływ na jakość nasienia. Dlatego, jeśli jest taka konieczność, stosujemy wtedy dietę redukcyjną. Musimy zwrócić uwagę w ogóle na stan zdrowia – na występujące jednostki chorobowe czy dolegliwości. Może się okazać, że np. pan cierpi na refluks i w jego przypadku dieta złożona z bardzo dużej ilości surowych warzyw i owoców będzie te dolegliwości nasilała – wyjaśnia mgr Adrianna Barczyńska.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze, nazywane też antyoksydantami, mają udowodniony, pozytywny wpływ na parametry nasienia. Dotyczy to głównie witaminy C, E, A, glutationu oraz karnityny.
Przeciwutleniacze znajdują się przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach o intensywnej barwie. W zależności od tej barwy, możemy w nich znaleźć różne składniki. Latem mamy fajny sezon na te fioletowe owoce i warzywa – zawierają one antocyjany, są ich bardzo bogatym źródłem. Warto porobić sobie zapasy – szczególnie w środku lata, ponieważ antyoksydanty w procesie mrożenia nie utleniają się. Pomarańczowe i żółte warzywa i owoce są bogate w beta karoten. Czerwone i zielone – w witaminę C i w kwas foliowy– wymienia mgr Adrianna Barczyńska.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Dodaj komentarz