Rosnący brzuszek, coraz lepiej wyczuwalne ruchy dziecka, kupowanie wyprawki – druga połowa ciąży to dla większości przyszłych mam wyjątkowy czas. Niestety, duże zmiany w organizmie mogą też powodować duże dolegliwości. Wśród nich wyjątkowo uciążliwa potrafi być opuchlizna w ciąży. Skąd się bierze? Jak sobie z nią radzić? Sprawdź, kiedy obrzęki można traktować jako normę, a kiedy stanowią niepokojący sygnał zwiastujący chorobę.
Ładowanie magazynów, czyli skąd się bierze opuchlizna w ciąży
Opuchlizna w ciąży to nic innego, jak nadmierna ilość płynów zgromadzonych w przestrzeni międzykomórkowej. U kobiety spodziewającej się dziecka objętość krwi wzrasta nawet o 2,5 litra. Jednocześnie ze względu na ucisk macicy na żyły pogarsza się krążenie – odpływ krwi do serca jest utrudniony. Powoduje to gromadzenie limfy w tkankach.
W taki sposób organizm przyszłej mamy dostosowuje się do potrzeb płodu oraz przygotowuje na oczekiwany poród. Nie wiadomo jednak do końca, dlaczego zatrzymywane jest aż tak dużo płynów. Być może ma to być mechanizm obronny organizmu na wypadek dużej utraty krwi w czasie porodu.
Obrzęki w ciąży to zjawisko, które nie zawsze da się całkowicie wyeliminować. Można jednak znacząco ograniczyć ryzyko wystąpienia dużej opuchlizny – nie tylko uciążliwej, ale i niebezpiecznej dla mamy i dziecka.
Czynniki, które sprzyjają obrzękom
Przykrych i męczących obrzęków można do pewnego stopnia uniknąć stosując się do podstawowych zasad zdrowej diety i stylu życia. Podstawa to picie dużej ilości wody. Jeśli przyszła mama pije zbyt mało, organizm broni się przed odwodnieniem właśnie za pomocą zatrzymania płynów w przestrzeni międzytkankowej. Opuchlizna nie bierze się z nadmiaru wypijanej wody, ale właśnie z jej braku!
Kolejny często popełniany błąd to zbyt duża ilość soli w diecie. Jej składnikiem jest sód – związek, który razem z potasem odpowiada za właściwe ciśnienie osmotyczne krwi. W odpowiedniej ilości sód chroni organizm przed utratą płynów. W nadmiarze jednak powoduje przewodnienie komórek, a co za tym idzie powstawanie obrzęków. Przyczynia się też do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Pamiętajmy przy tym, iż sól znajduje się nie tylko w solniczce, ale też w produktach wysoko przetworzonych, gotowych daniach, kostkach bulionowych, żółtych serach, wędlinach itp. Najlepiej ograniczyć te produkty w diecie i starać się nie dosalać potraw.
Obrzęki pojawiają się też u przyszłych mam, których dieta zawiera niewystarczającą ilość białka. W ciąży intensywność procesów syntezy białka jest szczególnie wysoka. Bierze ono udział m.in. w tworzeniu nowych struktur tkankowych u matki, podtrzymaniu wydolności jej narządów, zabezpieczeniu jaja płodowego oraz przygotowaniu rezerw na czas porodu. Niedobór białka wywołuje spadek ciśnienia osmotycznego przy niezmienionym ciśnieniu hydrostatycznym. W rezultacie do tkanek trafia więcej wody i chlorku sodowego.
Obrzęki niegroźne
W drugiej połowie, a szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży opuchlizna pojawia się przede wszystkim na kończynach dolnych – stopach, kostkach, okolicach stawów skokowych, a także na dłoniach. Przyszła mama może nie mieścić się w buty noszone przed ciążą. Ma też problem z założeniem pierścionków na palce.
Opuchlizna w ciąży jest fizjologiczna i niegroźna, jeśli pojawia się głównie wieczorem i ustępuje po nocnym odpoczynku. Skala tej dolegliwości może zwiększać się w upalne dni, podczas długiej podróży w jednej pozycji czy zmniejszonej aktywności fizycznej.
Obrzęki groźne w ciąży
Problem pojawia się, gdy obrzęki nie tylko nie ustępują po nocnym odpoczynku, ale wręcz nasilają się lub obejmują także inne części ciała. Opuchlizna na twarzy, udach, podbrzuszu itp. może być jednym z pierwszych objawów gestozy – choroby znanej jako zatrucie ciążowe.
Charakterystycznym objawem zatrucia ciążowego jest występowanie zarówno obrzęków, jak i nadciśnienia tętniczego. Przyszła mama szybko przybiera na wadze. Potwierdzeniem występowania tej niebezpiecznej w ciąży choroby jest białkomocz. Obecność białka można stwierdzić na podstawie podstawowego badania moczu. Stan, w którym ciężarna tyje więcej niż 80 g dziennie, wymaga szybkiej interwencji lekarskiej.
Takiej patologicznej opuchlizny w ciąży nie wolno lekceważyć. Statystycznie zatrucia ciążowego doświadcza co 8 kobieta. Bardziej narażone są przyszłe mamy spodziewające się pierwszego dziecka. Nieleczona, gestoza może doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet do śmierci dziecka lub matki.
Profilaktyka już od początku ciąży
Walkę z opuchlizną w ciąży można rozpocząć w każdym momencie. Niewątpliwie jednak lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego już od pierwszego trymestru warto stosować naturalne i bezpieczne sposoby na zachowanie prawidłowej gospodarki wodnej i uniknięcie obrzęków.
Pij wodę. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje przyszłym mamom przyjmowanie 2,3 l płynów dziennie, z czego 80% powinno być dostarczane pod postacią wody. Woda poprawia filtrację nerek i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Bądź aktywna. Ćwicz 30 minut dziennie. Najlepsze aktywności dla ciężarnych to spacery, pływanie, joga, kołysanie się na piłce itp.
Unikaj długotrwałego siedzenia. Jeśli tego wymaga twoja praca, staraj się często wstawać, przez chwilę spacerować, poruszać nogami i rękami.
Unikaj długotrwałego stania.
Często odpoczywaj w pozycji leżącej, z nogami ułożonymi w górze na miękkiej poduszce. Nie prostuj nóg w kolanach – powinny być lekko ugięte. Zbytnie wyprostowanie kończyn wpływa na zaburzenia przepływu krwi.
Ogranicz długie podróże – szczególnie te, podczas których przez wiele godzin przebywasz w jednej pozycji.
Śpij na lewym boku. Aby ograniczyć dyskomfort, spraw sobie specjalną poduszkę – rogal dla ciężarnych. Pozycja taka sprzyja prawidłowej pracy układu krążenia.
Gdy siedzisz, nie zakładaj nogi na nogę. Taka pozycja utrudnia przepływ krwi, sprzyja obrzękom i żylakom.
Unikaj słońca. Na opalanie przyjdzie czas po ciąży. Unikaj też nagrzanych pomieszczeń.
Ogranicz spożycie soli.
Noś wygodne buty z szerokimi noskami, na niskim obcasie.
Noś przewiewne, wygodne i nieuciskające ubrania.
Dbaj o dietę. Odżywiaj się zdrowo, unikaj słodyczy i fast-foodów – dzięki temu utrzymasz prawidłową masę ciała.
Jedz jabłka. Inne owoce też są wskazane. Do tego surowe warzywa – pietruszka, seler, por itp.
Unikaj ciężkich prac fizycznych.
Stosuj chłodne masaże wodne. Podczas wieczornego prysznica kieruj strumień letniej wody od stóp w górę, aż do pośladków.
Pij napar z pokrzywy lub mniszka lekarskiego.
Nie zawsze udaje się całkowicie uniknąć opuchlizny w ciąży. Jednak stosując się do powyższych wskazówek już od pierwszego trymestru, znacząco obniżymy ryzyko poważnych powikłań. Każda z tych zasad sprzyja też ogólnemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Z pewnością więc warto je wprowadzić w oczekiwaniu na dziecko!
Źródło:
http://www.czytelniamedyczna.pl/1398,postepowanie-w-ciazy-powiklanej-nadcisnieniem.html
https://wylecz.to/choroby-w-ciazy/opuchlizna-w-ciazy/
https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/choroby-w-ciazy/przyczyny-oraz-objawy-zatrucia-ciazowego-inaczej-nazywanego-gestoza
https://dziecisawazne.pl/obrzeki-w-ciazy/
POLECAMY TAKŻE: Ból głowy w ciąży – jak sobie z nim radzić
Głowa pęka, a ty nie możesz nic zrobić. Czy na pewno? Ból głowy w ciąży – jak sobie z nim radzić
Dodaj komentarz