dieta po cesarce nieplodnirazem

Poród przez cesarskie cięcie: Co jeść, a czego unikać po cesarce? (+jadłospis)

Cesarskie cięcie to poważny zabieg chirurgiczny. Aby kobieta po cesarce nabrała szybko sił, powinna zwrócić szczególną uwagę na to, co je. Jakie produkty są niewskazane? Co jeść, aby  przyspieszyć regenerację ran? Odpowiada nasz dietetyk Aleksandra Kołodziejczak.

Co jeść po cesarskim cięciu?

Odpowiednie odżywianie oraz dostarczenie składników odżywczych po cesarskim cięciu jest bardzo ważne. Organizm kobiety musi mieć z czego czerpać energię, by w pełni mógł się zregenerować. W okresie połogu bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, składników mineralnych (wapń, żelazo) oraz witamin (C, E oraz A).

Aby nie doszło do odwodnienia organizmu należy zwiększyć podaż płynów, najlepiej wybierać wodę mineralną bogatą w magnez i wapń, soki owocowe i warzywne oraz zieloną herbatę.

Wymienione składniki pozwolą w szybki sposób powrócić do pełni sił oraz prawidłowo odżywić organizm.

Zwróć szczególną uwagę na podaż:

  • białka 

Zapotrzebowanie na białko dla kobiet po połogu jest szczególnie ważne i zwiększa się ono również w okresie laktacji (1,3 g/kg masy ciała). Białko w diecie powinno być pełnowartościowe – dzięki odpowiedniemu spożyciu ułatwia regenerację tkanek, a także przyspiesza gojenie się ran.

Pełnowartościowe białko można znaleźć w: jajach, mleku, serach, drobiu, rybach (dorsz, łosoś) i owocach morza.

  • wapnia

Również na ten pierwiastek zapotrzebowanie dla kobiet wzrasta. Dzienna dawka powinna wynosić około 1000-1300 mg/dz. Odpowiednie spożycie wapnia będzie wspomagało regenerację organizmu po przebytej cesarce. Dodatkowo, podczas karmienia piersią jego odpowiednia podaż uchroni przed osteoporozą czy uszkodzeniem kości, które mogą wynikać z jego braku w diecie.

Produktami bogatymi w wapń są: mleko, przetwory mleczne, jaja, orzechy, kakao, suszone morele. Najlepiej przyswajalny jest z produktów mlecznych i jaj.

  • żelaza 

Podczas porodu kobiety narażone są na duży ubytek krwi. Dlatego też żelazo, podobnie jak wapń, odgrywa dużą rolę podczas regeneracji organizmu. Jego niski poziom może powodować senność, apatię, zmęczenie oraz ogólne osłabienie organizmu. Dlatego też warto pamiętać o jego odpowiedniej podaży z dietą również po cesarskim cięciu.

Produkty bogate w żelazo to między innymi: czerwone mięso (jednak należy spożywać je w małych ilościach i niezbyt często), indyk, jaja a szczególnie żółtko jaj, pietruszka, figi suszone, buraki, szpinak. Przyswajalność żelaza zwiększa się w obecności witaminy C.

  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A oraz E)

Ich obecność ułatwia szybsze namnażanie się komórek skóry. One również warunkują szybsze gojenie się ran. Obie witaminy znajdziemy w owocach i warzywach.

Najwięcej witaminy A jest w: marchwi, dyni, papryce, brokułach, szpinaku, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach. Z kolei witaminy E najwięcej jest w: orzechach włoskich, ziemnych, migdałach, oleju rzepakowym i słonecznikowym, kiełkach pszenicy, brukselce czy marchewce.

Produkty niewskazane po cesarskim cięciu

Jedzenie tłustych i ciężkostrawnych posiłków nie wpływa korzystnie na zdrowy organizm, tak więc podobnie i w tym przypadku, gdy kobieta jest osłabiona, dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce nie będzie korzystnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie. Potrawy powinny być lekkostrawne – najlepsze techniki kulinarne do ich przygotowania to: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez obsmażania.

Nie jest zalecane również spożywanie produktów wzdymających (rośliny strączkowe, brukselka, brokuły) oraz picie wody gazowanej. Te produkty mogą powodować wzdęcia oraz ból brzucha.

Jak powinna wyglądać dieta po cesarce? Oto jadłospis

 

Śniadanie 08:00 | 659 kcal

Budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym

Składniki (1 porcja):

  • kasza jaglana 50 g, (0.5 szklanek)
  • mleko migdałowe 240 g, (1 szklanka)
  • masło orzechowe 15 g, (1 łyżeczka)
  • banan 120 g, (1 sztuka)
  • granat 140 g, (0.5 sztuk)
  • syrop klonowy 6 g, (2 łyżeczki)
  • orzech włoski 15 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę wody, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać szklankę mleka oraz masło orzechowe i orzechy, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus. Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.

Lunch 11:00 | 327 kcal

Koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy

Składniki (1 porcja):

  • awokado 75 g, (0.5 sztuk)
  • pomarańcza 239 g, (1 sztuka)
  • szpinak 25 g, (1 garść)
  • mleko migdałowe 240 g, (1 szklanka)
  • siemię lniane 10 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

Awokado, szpinak i pomarańczę pokroić, dodać mleko oraz siemię lniane. Całość zblendować.

Obiad 14:00 | 585 kcal

Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym + sok marchewkowy

Składniki (3 porcje):

  • dorsz 500 g,
  • bułka tarta 16 g, (2 łyżki)
  • jajko 60 g, (1 sztuka)
  • masło 10 g, (1 łyżka)
  • curry 2 g, (1 łyżeczka)
  • natka pietruszki 2 g, (1 łyżeczka)
  • koper 4 g, (1 łyżeczka)
  • czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • suszone oregano 2 g, (1 łyżeczka)
  • pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • bazylia 2 g, (4 liść)
  • ryż brązowy 200 g, (20 łyżek)
  • sok marchwiowy 250 g, (1 szklanka)

Przygotowanie:

Dorsza rozmrozić i sprawdzić, czy nie ma ości. Pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika melaksera lub rozdrabniacza. Doprawić solą, pieprzem, curry w proszku. Dodać bułkę tartą, jajko, łyżkę masła oraz posiekane zioła. Zmiksować rozdrabniając składniki na małe kawałeczki. Dorsza można też zmielić w maszynce do mięsa. Z otrzymanej masy uformować małe pulpeciki (ok. 20 sztuk). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i włożyć pulpeciki. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Wlać puszkę z pomidorami pomiędzy pulpeciki, doprawić go suszonym oregano, solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i gotować bez mieszania przez ok. 7 minut pod przykryciem. Podawać z ryżem.

Przekąska 17:00 | 379 kcal

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka

Składniki (1 porcja):

  • pierś z kurczaka 150 g, (1 sztuka)
  • sałata lodowa 160 g, (4 liść)
  • pomidor czerwony 85 g, (0.5 cały)
  • suszony pomidor 15 g, (1 garść)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • olej lniany 13 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

Doprawić pierś kurczaka i grillować w sreberku na patelni grillowej lub w piekarniku, włączając funkcję grilla. Wkroić do sałaty, pomidora, dodać suszone pomidory. Doprawić czosnkiem i ziołami. Polać olejem lnianym.

Kolacja 20:00 | 510 kcal

Krem pomidorowy

Składniki (1 porcja):

  • pomidor czerwony 510 g, (3 cały)
  • seler naciowy 90 g, (2 łodyga)
  • pietruszka 80 g, (1 korzeń)
  • liść laurowy 1 g, (1 sztuka)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • sól 0.2 g, (1 szczypta)
  • bazylia 24 g, (1 garść)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • chleb żytni 80 g, (2 kromki)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • nasiona słonecznika 10 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

Pomidory dusić w dużym garnku z bardzo małą ilością wody i oliwy (na 1 kg – 1/3 szklanki wody), dodać korzenie pietruszki oraz selera. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i czosnek. Gotować na małym ogniu przez 30 min. Wrzucić świeże liście bazylii i gotować jeszcze 10-15 min. Przed podaniem zblendować na gładką masę i posypać nasionami słonecznika. Podawać z chlebem żytnim.

ZOBACZ: JAK WYGLĄDA CESARSKIE CIĘCIE (FILM)

https://plodnosc.pl/jak-wyglada-cesarskie-ciecie-film-ktory-budzi-strach-ale-pokazuje-prawde/


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją “Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.

 

 

 

 


Polecamy także:

Pierwsze szczepienia dziecka – szczepić czy nie szczepić? Nie miej wątpliwości

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *