Nasiona roślin strączkowych to bardzo wartościowe produkty w diecie propłodnościowej. Jednak często podczas wizyt widzę pewną niechęć do ich stosowania. Wynika to głównie z tego, że mało kto wie, co z nich przygotować! Dlatego dziś przychodzę z pomocą i podam Wam przepis na prostą, szybką i sycącą zupę z soczewicy.
Ale najpierw przedstawię kilka korzyści płynących ze spożycia strączków, aby Was do nich przekonać:
– nasiona roślin strączkowych to bardzo dobre źródło białka i zamiennik mięsa w posiłkach. Wykazano, że zmniejszenie spożycia białka zwierzęcego na korzyść białka ze źródeł roślinnych pozytywnie wpływa na regularność owulacji.
– strączki to również bardzo dobre źródło błonnika, który obniża indeks glikemiczny posiłków i stanowi pożywkę dla naszego mikrobiomu jelitowego. Niski indeks glikemiczny diety jest bardzo istotny dla prawidłowej pracy gospodarki hormonalnej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn!
– nasiona roślin strączkowych to źródło tak ostatnio pożądanego inozytolu, który ma korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę i korzystnie wpływa na owulację.
– to również źródło żelaza niehemowego, które ma korzystny wpływ na regularność owulacji
– strączki to źródło cynku i selenu, który jest niezwykle ważny dla poprawy parametrów nasienia u mężczyzn – to silny przeciwutleniacz
– kolejnym składnikiem, którego źródłem są strączki jest arginina, która zwiększa przepływ krwi przez narządy rodne
To tylko niektóre z propłodnościowych zalet strączków! Mam nadzieję, że teraz jesteście gotowi na wprowadzenie ich do codziennej diety. Wypróbujcie zatem ten przepis:
Składniki na jedną porcję:
- Soczewica, nasiona suche 50 g (pomieszałam czerwoną i czarną)
- Oliwa z oliwek 10 g łyżka
- Kmin rzymski 1 g szczypta x 1 4 kcal
- Pomidor z puszki 200 g 1/2 szklanki
- Marchew 50 g średnia sztuka
- Curry szczypta
- Imbir proszek szczypta
- Czosnek ząbek
- Pieprz czarny szczypta
- Papryka słodka, mielona szczypta
- Pietruszka, liście łyżka
Sposób przygotowania:
Czosnek i marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka dodać oliwę i podsmażać czosnek przez kilka sekund, dodać marchewkę i wlać pomidory oraz pół szklanki wody. Soczewicę opłukać i dodać do garnka po zagotowaniu pomidorów. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości soczewicy według przepisu na jej opakowaniu. Podawać z natką pietruszki.
Porcja takiej zupy to tylko 310 kcal, można ją wykorzystać jako kolację lub lunch w pracy. A dodając do niej np. kaszę bulgur lub ziemniaki to już sycący obiad!
Adrianna Barczyńska – Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, kierunku Dietetyka I i II stopnia. Od ponad sześciu lat prowadzi Poradnię Dietetyczną w Mysłowicach oraz w Tychach, a także współpracuje z Kliniką Leczenia Niepłodności Invimed w Katowicach. Współpracę dietetyczną opiera na indywidualnym podejściu, biorąc pod uwagę stan zdrowia, ale także preferencje i możliwości, tak aby zmiana stylu odżywiania przychodziła z łatwością i dawała pozytywne efekty. W wolnym czasie uwielbia podróżować z plecakiem i poznawać kulinarne zwyczaje różnych regionów Polski i Europy. Adres mailowy do kontaktu: dietetyk@pomocdlaplodnosci.pl.
POLECAMY TAKŻE:
Dodaj komentarz