Dietetyk odpowiada: Święta ciężarnej – co można jeść, a czego unikać?
Dwa pyszne i zdrowe przepisy dla kobiet w ciąży na święta Bożego Narodzenia
1. Przepis na pełnoziarniste pierogi
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka wody wrzącej po zagotowaniu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto na stolnicy. Odkroić kawałek ciasta, resztę zostawić pod ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkować cienko, wykroić koła, nałożyć farsz i zagnieść pierogi.
Składniki na farsz z soczewicy:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- przyprawy takie jak: sól, pieprz, cynamon, papryka czerwona słodka, kmin rzymski
Przygotowanie farszu: Ugotować soczewicę w lekko osolonej wodzie do czasu aż się rozgotuje, powinno to trwać około 15-20 min. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię z olejem, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, oraz przyprawy do smaku. Pozwól by przyprawy się przyrumieniły. Wymieszaj ugotowaną soczewicę, z cebulą, czosnkiem, przyprawami i natką pietruszki. Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
2. Przepis na dorsza po grecku
Składniki:
- pół kilo dorsza
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 spora cebula
- pół szklanki pomidorów z puszki lub przecieru
- ¼ selera średniej wielkości
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ksylitol, sól
Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy aż się zarumieni. Dodać potartą marchew, pietruszkę, seler, dodać liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, czarny pieprz i zalać wszystko szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 10 min. Dodać pomidory lub przecier, dusić kolejne 10 min. Doprawić do smaku ksylitolem i musztardą. Podawać na gorąco lub na zimno z rybą, którą wcześniej można dowolnie przygotować – upiec, ugotować na parze itp.
Piśmiennictwo:
-
Danielewicz H. i wsp, Diet in pregnancy – more than food, Eur J Pediatr (2017) 176:1573-1573
-
Wendołowicz A. I wsp, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Og Nauk Zdr. 2014; 21(3): 341-345
-
Lopez HW et al, Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? 2002:727–73
-
Świetlikowska K, Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, wyd SGGW, Warszawa 2010
mgr Karolina Łukaszewicz – dietetyk w gabinecie Diet Solution
Ponadto: dietetyk szpitala klinicznego w Warszawie, psychodietetyk, wykładowca uczelni wyższej, edukator żywieniowy dzieci i młodzieży
Polecamy także:
Mężczyzna w szkole rodzenia. „Zdecydowanie warto” – wspomnienia taty
Płodność TV
Zobacz więcej-
Dieta i probiotyki w hamowaniu stanów zapalnych organizmu a płodność
29.05.2025 -
Diagnostyka pary pod kątem niepłodności. Przygotowanie i badania dla niej i dla niego
23.05.2025 -
Ciąża po 40-stce. Niepłodność i starania o dziecko u dojrzałych kobiet
12.05.2025 -
Oligozoospermia, azoospermia, kryptozoospermia, teratozoospermia – leczenie męskiej niepłodności
05.05.2025
Podcasty
Zobacz więcej-
Leczenie niepłodności w zespole PCOS
31.08.2022 -
Otyłość a niepłodność
25.08.2022 -
Insulinooporność okiem dietetyka – jak powinna wyglądać dieta: praktyczne wskazówki dla kobiet starających się o ciążę
06.04.2022 -
Jak poprawić parametry nasienia dietą – co jeść, co suplementować, ile trwa dietoterapia męskiej niepłodności?
04.04.2022
