Dwa pyszne i zdrowe przepisy dla kobiet w ciąży na święta Bożego Narodzenia
1. Przepis na pełnoziarniste pierogi
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka wody wrzącej po zagotowaniu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto na stolnicy. Odkroić kawałek ciasta, resztę zostawić pod ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkować cienko, wykroić koła, nałożyć farsz i zagnieść pierogi.
Składniki na farsz z soczewicy:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- przyprawy takie jak: sól, pieprz, cynamon, papryka czerwona słodka, kmin rzymski
Przygotowanie farszu: Ugotować soczewicę w lekko osolonej wodzie do czasu aż się rozgotuje, powinno to trwać około 15-20 min. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię z olejem, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, oraz przyprawy do smaku. Pozwól by przyprawy się przyrumieniły. Wymieszaj ugotowaną soczewicę, z cebulą, czosnkiem, przyprawami i natką pietruszki. Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
2. Przepis na dorsza po grecku
Składniki:
- pół kilo dorsza
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 spora cebula
- pół szklanki pomidorów z puszki lub przecieru
- ¼ selera średniej wielkości
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ksylitol, sól
Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy aż się zarumieni. Dodać potartą marchew, pietruszkę, seler, dodać liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, czarny pieprz i zalać wszystko szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 10 min. Dodać pomidory lub przecier, dusić kolejne 10 min. Doprawić do smaku ksylitolem i musztardą. Podawać na gorąco lub na zimno z rybą, którą wcześniej można dowolnie przygotować – upiec, ugotować na parze itp.
Piśmiennictwo:
Danielewicz H. i wsp, Diet in pregnancy – more than food, Eur J Pediatr (2017) 176:1573-1573
Wendołowicz A. I wsp, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Og Nauk Zdr. 2014; 21(3): 341-345
Lopez HW et al, Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? 2002:727–73
Świetlikowska K, Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, wyd SGGW, Warszawa 2010
mgr Karolina Łukaszewicz – dietetyk w gabinecie Diet Solution
Ponadto: dietetyk szpitala klinicznego w Warszawie, psychodietetyk, wykładowca uczelni wyższej, edukator żywieniowy dzieci i młodzieży
Polecamy także:
Mężczyzna w szkole rodzenia. „Zdecydowanie warto” – wspomnienia taty
- Strony:
- 1
- 2
alenka7
2018-01-02 12:46ja niestety nie mogłam na święta się pokusić na pyszności, musiałam się trzymać ścisłej diety, bo miałam potworne niedobory żelaza… do tego jeszcze jadłam dicofer, żeby uzupełniał żelazo 🙂 czuje się teraz naprawdę dobrze, szkoda,że na świeta tylko nie mogłam sobie pojeść tych wszystkich pysznosci 🙂
gret
2017-12-29 22:31święta były pełne pokus, starałam się jeść zdrowo, ale skusilam się na ciasto, wiem że ryby są zdrowe jednak ja ich nie lubię, zamiast męczyć się z rybami wole wziąc mama dha premium, mam wszystko w 2 tabletkach i wiem ze maluuszkowi niczego nie brakuje