Sezon na dynię rozpoczęty! Dzisiaj najczęściej kojarzy się ona z Halloween, jednak jeszcze całkiem niedawno królowała na liście afrodyzjaków. Poznaj właściwości dyni i dowiedz się, dlaczego jest wsparciem dla niepłodnych.
Dynia i jej właściwości wspierające płodność
Dynia to jesienne warzywo, na które w Polsce sezon trwa od października do listopada. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy sprowadził je Kolumb w XV wieku. Dynia okazała się prawdziwym hitem w kuchni wielu gospodyń. Ze względu na to, że nie wiąże azotanów z ziemi, można ją jeść niezależnie od tego, czy została kupiona w supermarkecie, czy na bazarze. Oprócz tego, że można z niej przygotować smakowite dania, stanowi także bogactwo wielu makro– i mikroskładników.
7 powodów, dla których warto jeść dynię:
1. Ma mało kalorii. Powinna znaleźć się w jesiennym menu wszystkich zrzucających zbędne kilogramy. Nie zawiera tłuszczu, dlatego nie jest kaloryczna – 100 g dyni to zaledwie 30 kcal.
2. Jest lekkostrawna. Mogą ją jeść osoby mające problemy z układem trawiennym. Będzie idealnym składnikiem dań dla wrażliwych żołądków.
3. Zawiera błonnik. Dzięki niemu nie tylko zadbasz o prawidłową masę ciała, ale również zapewnisz sobie prawidłową perystaltykę jelit. Tym samym zmniejszysz ryzyko występowania stanów zapalnych.
4. Pomaga w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych. Dzięki dużej zawartości witaminy A (aż 2 mg na 100 g, czyli 1 szklanka dyni to 245% dziennej dawki tej witaminy) ma silne działanie przeciwutleniające. Tym samym zmniejsza ryzyko powstawania wolnych rodników, a także wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
5. Zwalcza pasożyty. Świeże pestki dyni są szczególnie polecane dla osób borykających się z chorobami pasożytniczymi, które mogą uniemożliwiać zajście w ciążę.
przeczytaj >>> Nie możesz zajść w ciążę? Te pasożyty mogą uniemożliwiać zapłodnienie
6. Zawiera cynk. Ten pierwiastek także wpływa na układ odpornościowy oraz usuwa metale ciężkie z organizmu, dzięki czemu łatwiej dochodzi do zapłodnienia. Ponadto cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie endometrium, a także regulację cyklu menstruacyjnego. Dodatkowo odgrywa również ważną rolę w tworzeniu spermy i pozytywnie wpływa na żywotność plemników.
7. Zawiera L-tryptofan. To ważny aminokwas, który jest budulcem białek, enzymów i neuroprzekaźników. Jego niski poziom w organizmie szczególnie źle odbija się na płodności mężczyzn, przez co starania mogą się wydłużać.
W SKRÓCIE – Dynia zawiera m.in.: witaminy (A, z grupy B, C, E), składniki mineralne (żelazo, potas, cynk, wapno, fosfor, magnez), białka oraz beta-karoten.
Dynia a tokoferol – czyli witamina płodności
Tokoferol, czyli witamina E, nazywana jest także witaminą płodności. Odkryta w 1922 roku przez Evansa i Bishopa jest witaminą niezbędną podczas starań o dziecko, a także w trakcie ciąży. Najbardziej wchłanialną formą witaminy E jest alfa-tokoferol, która rozpuszcza się w tłuszczach i wchłaniana jest w jelitach tylko w 30%.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy E u kobiet i mężczyzn wynosi 10 mg. Niedobory tej witaminy mogą mieć poważne skutki. Przyczyniają się m.in. do zmniejszenia wydzielania hormonu gonadotropowego. W konsekwencji u kobiet dochodzi do poronień i obumierania płodu, z kolei u mężczyzn do zaburzeń w ilości i jakości plemników.
Odpowiednia podaż witaminy E w diecie wpływa korzystnie na funkcje nasienia i chroni je przed działaniem metali ciężkich. U kobiet reguluje owulację – przy niskim poziomie występują jej zaburzenia. Jeśli witamina E będzie spożywana łącznie z witaminą C, zagwarantuje to zmniejszenie ilości uszkodzonego DNA. Z kolei kompleks witamin E i C ma również korzystny wpływ na kobiety i zapewnia im prawidłowe funkcjonowanie jajników. Dodatkowo witaminy te zmniejszają poziom wolnych rodników, uniemożliwiając tym samym rozwój stanów zapalnych w układzie rozrodczym.
3 pomysły na dynię – sprawdź przepisy!
>>> czytaj dalej
Kremowa zupa z pieczonej dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- cebula
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie: Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić. Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać. Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut. Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego.
źródło: lawendowydom.com.pl
Hummus dyniowy
- 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2-1 cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka purée z pieczonej dyni, przygotowanego jak powyżej
- 1/4-1/2 zimnej wody
Placuszki z dyniowym musem i figami
Składniki: (ok. 5 sztuk średnich placuszków)
- 1/2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
do podania:
- kilka łyżek purée z dyni (Dynię umyj, wydrąż pestki, pokrój na kilka części, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Należy piec do miękkości, czyli ok. 30 minut. Następnie ostudzić i wydrążyć miąższ – zblendować.)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka łyżek stałej części mleka kokosowego
- 2 świeże figi
Przygotowanie: W misce wymieszaj mleko sojowe z octem i syropem klonowym. Dodaj płatki owsiane, olej i porządnie wymieszaj, następnie odstaw na bok na kilka minut. W drugiej małej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Suche składniki przesiej do mokrych cały czas mieszając, aż dobrze się połączą. Na rozgrzanej patelni smaż małe porcje placuszków z dwóch stron. Do musu dyniowego dodaj cynamon oraz gałkę muszkatołową i podawaj go razem z pankejkami, kleksem mleka kokosowego oraz pokrojonymi figami.
źródło: ervegan.com
Polecamy także:
Koktajl zamiast śniadania. Wypróbuj 10 pożywnych i zdrowych przepisów
Dodaj komentarz