bezglutenowe desery na przyjęcie

Pyszne bezglutenowe desery na każde przyjęcie. Zrobisz je w 10 minut

A la chałwa

Fot.: “Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g czarnego sezamu
  • 1/3 szklanki wody

Dodatki: truskawki, miechunka, mandarynki lub inne ulubione owoce

Wykonanie:

Daktyle i śliwki gotujemy 2-3 minuty w wodzie – do miękkości. Następnie miksujemy na krem razem z wodą, w której się gotowały. Sezam mielimy w młynku do kawy (lub w robocie kuchennym). Krem z daktyli i śliwek mieszamy ze zmiksowanym sezamem. Wyrabiamy masę tak, by wszystko połączyło się na jednolitą fakturę. Dzielimy masę na równe części (np. za pomocą łyżki stołowej) – i z każdej części robimy kulkę, którą spłaszczamy łyżką. Ozdabiamy owocami, można posypać je także kakao lub posiekanymi orzechami. Co, kto lubi.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 20 porcji. Każda porcja to 45 kalorii.

 


Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.
Komentarze: 1

Te ciasteczka wyglądają pysznie. Ja również jestem na diecie bezglutenowej. I też czasem lubię coś słodkiego zrobić. Wczoraj robiłam babkę czekoladową dr oetkera. Szybko poszło i się nawet nie napracowałam. W smaku była bardzo dobra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *