A la chałwa
Składniki:
- 100 g daktyli
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g czarnego sezamu
- 1/3 szklanki wody
Dodatki: truskawki, miechunka, mandarynki lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
Daktyle i śliwki gotujemy 2-3 minuty w wodzie – do miękkości. Następnie miksujemy na krem razem z wodą, w której się gotowały. Sezam mielimy w młynku do kawy (lub w robocie kuchennym). Krem z daktyli i śliwek mieszamy ze zmiksowanym sezamem. Wyrabiamy masę tak, by wszystko połączyło się na jednolitą fakturę. Dzielimy masę na równe części (np. za pomocą łyżki stołowej) – i z każdej części robimy kulkę, którą spłaszczamy łyżką. Ozdabiamy owocami, można posypać je także kakao lub posiekanymi orzechami. Co, kto lubi.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 20 porcji. Każda porcja to 45 kalorii.

Monika
2018-02-28 13:23Te ciasteczka wyglądają pysznie. Ja również jestem na diecie bezglutenowej. I też czasem lubię coś słodkiego zrobić. Wczoraj robiłam babkę czekoladową dr oetkera. Szybko poszło i się nawet nie napracowałam. W smaku była bardzo dobra