Alkohol w ciąży

Tylko jeden kieliszeczek… STOP! W ciąży się nie pije!

„Jedna lampka czerwonego wina w ciąży od czasu do czasu to nic złego… ja piłam i nic się nie stało” przekonuje życzliwa koleżanka, wyświadczając tym samym niedźwiedzią przysługę. Ani czerwone wino, ani piwo, ani drink, ani żadnej inny alkohol nie powinien być pity przez kobietę w ciąży. Dwie kreski na teście ciążowym to moment, w którym alkohol powinien przestać istnieć na kolejne 9 miesięcy. 

Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży, a każda jego ilość wiąże się z ryzykiem uszkodzenia płodu – to główny przekaz kampanii społecznej pod hasłem „Ciąża bez alkoholu”.  Jej celem jest zmniejszenie liczby kobiet pijących alkohol w czasie ciąży i zachęcanie ich do zachowania całkowitej abstynencji.

Co trzecia kobieta w wieku 18 – 40 lat piła alkohol w czasie ciąży

Nawet najmniejsza ilość alkoholu jest niebezpieczna dla rozwijającego się organizmu dziecka. Tymczasem z badań wynika, że co trzecia kobieta w wieku 18 – 40 lat piła alkohol w czasie ciąży. Picie w ciąży jest ogromnym zagrożeniem, ponieważ alkohol ze względu na swoją toksyczność jest najczęstszą przyczyną zaburzeń neurorozwojowych u rozwijającego się płodu, przejawiających się uszkodzeniem mózgu i OUN oraz wadami wrodzonymi. Ma to swoje konsekwencje w dalszym życiu, wpływając w istotny sposób na problemy zdrowotne dziecka, problemy w uczeniu się i trudności w zachowaniu.

Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) jest nieuleczalnym, niegenetycznym zespołem chorobowym mogącym wystąpić u dzieci, których matki piły alkohol w czasie ciąży.

FASD charakteryzują:
– uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego,
– zaburzenia neurologiczne,
– opóźnienie rozwoju fizycznego i psychicznego,
– zaburzenia zachowania,
– niedorozwój umysłowy,
– nadpobudliwość psychoruchowa,
– wady rozwojowe (m.in.: serca i stawów).

Skutkiem tych nieprawidłowości mogą być u dziecka trudności z:
– uczeniem się,
– koncentracją uwagi,
– pamięcią i zdolnością do rozwiązywania problemów,
– koordynacją ruchową,
– zaburzeniami mowy,
– relacjami z ludźmi,
– przestrzeganiem norm społecznych.

Deficyty związane ze Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) mają wpływ na rozwój intelektualny oraz społeczny dziecka także w okresie dorastania i po osiągnięciu dorosłości.

Najcięższą formę uszkodzeń wywołanych prenatalną ekspozycją na alkohol stanowi Płodowy Zespół Alkoholowy (FAS), w którym oprócz uszkodzeń ośrodkowego układy nerwowego wstępują również:
– prenatalne i postnatalne zaburzenia wzrostu (masa + długość ciała);
– dysmorfie twarzy (charakterystyczne cechy budowy twarzy: wąskie szpary powiekowe, brak rynienki podnosowej, brak górnej czerwieni wargowej).

Abstynencja podczas ciąży jest bardzo  ważna dla zdrowia dziecka! Nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu, która na pewno nie zaszkodzi rozwojowi nienarodzonego dziecka. Nawet najmniejsza jego ilość wypita w ciąży  – kieliszek wina czy jedno piwo – stanowi zagrożenie. Dlatego zachęcamy – Przyszła mamo, wybierz dziewięć miesięcy bez alkoholu! 

Komunikat prasowy

W ciągu 9 miesięcy ciąży nie powinien być pity żaden alkohol nawet w minimalnych dawkach

 

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *