Dieta matki karmiącej powinna być oparta na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania się. Zbilansowane i różnorodne posiłki, bogate w witaminy i substancje odżywcze wpływają pozytywnie na zdrowie i samopoczucie mamy. Unikać należy produktów wysoko przetworzonych, pełnych konserwantów, tłustych i z dużą ilością cukru. Poza tym kobieta, która karmi piersią może jeść, co chce.
Czy dieta matki karmiącej istnieje?
Przez wiele lat uważano, że to, co je mama wpływa na skład mleka, a tym samym może zaszkodzić dziecku. Dieta matki karmiącej była pełna wyrzeczeń i pozbawiona produktów, które uważano za alergizujące, powodujące kolki, a także przypraw, kawy, mleka krowiego i orzechów.
Obecnie dietetycy, lekarze i położne zgodnie twierdzą, że dieta matki karmiącej nie istnieje. Każda kobieta powinna jedynie przestrzegać zasad zdrowego odżywiania się, co jest polecane każdemu na każdym etapie życia. Zbilansowana i urozmaicona dieta, która idzie w parze z codzienną aktywnością fizyczną wpływa na zdrowie i samopoczucie mamy. A jak powszechnie wiadomo – szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.
Dieta matki karmiącej przestała mieć swoje zastosowanie, ponieważ udowodniono, że skład mleka kobiecego tylko w niewielkim stopniu zależy od tego, co spożywa kobieta. Natomiast większość zawartych w nim substancji pochodzi z tzw. rezerw organizmu, które zostały zgromadzone przed i w trakcie ciąży. Stąd ważna jest zmiana sposobu odżywiania już na etapie planowania dziecka.
Co może jeść mama karmiąca piersią?
Mówiąc najprościej – mama, która karmi piersią może jeść wszystko to, na co ma akurat ochotę. Oczywiście z zachowaniem umiaru i zasad zdrowego odżywiania się (np. zgodnie z piramidą żywienia opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia). Poza odpowiednią dietą do planu dnia warto włączyć minimum 30 minut aktywności fizycznej (niekoniecznie musi to być siłownia – wystarczą spacery z dzieckiem).
Dieta matki karmiącej powinna opierać się na następujących zasadach:
- spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu;
- spożywanie ok. 500 kcal więcej;
- włączenie do jadłospisu produktów bogatych w witaminy i minerały (świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, ryby, chude mięso, ziarna i orzechy, kasze);
- picie minimum 2 litrów wody mineralnej dziennie;
- unikanie smażenia potraw – zamiast tego można je dusić, gotować na parze lub piec w piekarniku.
Jadłospis mamy karmiącej piersią powinien być urozmaicony. Dzięki łączeniu różnych produktów można zyskać pewność, że organizm otrzymał wszystkie niezbędne składniki.
Polecamy: Dieta matki karmiącej nie istnieje, ale jest coś, co możesz w niej zmienić!
Czego nie może jeść kobieta karmiąca piersią?
Kobiecie, która karmi piersią zalecane jest wyeliminowanie z diety produktów, które są powszechnie uważane za niezdrowe. Dotyczy to przede wszystkim fast foodów, dań i zup w proszku, potraw tłustych, dań ciężkostrawnych, słodkich napojów gazowanych. Unikać należy produktów, które zawierają w sobie dużo kalorii, konserwantów, ulepszaczy smaku, sztucznych barwników, cukru i tłuszczy zwierzęcych. Ich spożywanie może wpłynąć źle na samopoczucie i być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar. Jeżeli od czasu do czasu kobieta zje coś słodkiego lub smażonego – nic się nie stanie. Jednak podczas karmienia piersią bezwzględnie trzeba unikać alkoholu i wyrobów tytoniowych.
Dieta eliminacyjna, czyli wykluczająca całkowicie jakichś składnik (lub grupę składników) powinna być stosowana wyłącznie w przypadku stwierdzenia alergii. Mama takiego dziecka musi przestać na pewien czas spożywać orzechy, mleko krowie lub inny produkt.
Prawdą jest, że alergeny przenikają do mleka kobiecego, jednak stwierdzenie, że powodują alergię to mit. Dieta eliminacyjna u matki karmiącej piersią bez wskazań medycznych nie jest wskazana.
Dieta matki karmiącej a kolka
Bardzo powszechne jest przekonanie, że niektóre produkty spożywane przez kobietę karmiącą piersią powodują kolki u niemowląt. Za potencjalnie niebezpieczne uważa się przede wszystkim warzywa strączkowe, kapustę i produkty wzdymające. Jednak dzisiejszy stan wiedzy pozwala obalić ten mit. Dieta matki karmiącej nie wpływa na występowanie kolki u dziecka.
Kolka niemowlęca jest spowodowana niedojrzałością układu pokarmowego niemowlęcia, który nie radzi sobie z wydalaniem gazów, przez co dochodzi do skurczów jelit. Prawdopodobnie duże znaczenie ma także technika karmienia piersią (szczególnie przystawianie dziecka do piersi) oraz alergia pokarmowa. Kolka niemowlęca pojawia się u większości niemowląt między 2. tygodniem a 5. miesiącem życia i ustępuje samoistnie.
Polecamy: 6 zasad podczas karmienia piersią – czyli dieta mamy a wartościowość pokarmu