kawa w ciazy nieplodnirazem

Czy można pić kawę w ciąży? Czy kawa szkodzi ciężarnej?

Czy kawa w ciąży szkodzi? Naukowcy na ten temat mają różne poglądy. I tak w czasie, gdy niektórym ciężarnym wyostrzają się zmysły i przez to nie mogą znieść smaku i zapachu ulubionej kawy, innym nie w smak odstawienie ulubionego napoju.  Czy kobieta w ciąży może pić kawę i jeśli tak, to ile może wypijać jej dziennie?

Kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, musi zmienić wiele nawyków żywieniowych, ponieważ zdrowie dziecka staje się wtedy dla niej najważniejsze. W związku z tym zaczyna spożywać produkty, które są bezpieczne dla niej i dziecka. Wiadomo, że trzeba zrezygnować z alkoholu czy palenia papierosów, ale co zrobić z kawą? Odnośnie jej picia przez kobiety w ciąży trudno jest znaleźć jednoznaczną odpowiedź, jednak powszechnie uważa się, że może mieć ona szkodliwy wpływ na rozwój dziecka. Jak jest z tym naprawdę?

Czy kawa szkodzi ciężarnej? – skutki picia kawy w ciąży

Kawa zawiera kofeinę, która zapobiega senności, ale też zwiększa koncentrację, pobudza przemianę materii, przez co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu hamuje proces starzenia się.

Jednak kawa ma też swoje niekorzystne działanie. Po pierwsze kofeina utrudnia przyswajanie wapnia i żelaza, co jest szczególnie ważne, gdyż kobiety w ciąży bardzo często mają problemy z odpowiednią ilością tych pierwiastków. Poza tym działa ona moczopędnie, może wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także nasilić zgagę. Do tego kofeina może zwiększyć niepokój, nerwowość i bezsenność.

Co mówią naukowcy na temat picia kawy w ciąży?

Wyniki badań naukowców nie są jednoznaczne. Naukowcy, którzy przeprowadzili badanie na zlecenie Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego, a ich wyniki opublikowano w czasopiśmie BMC Medicine, twierdzą, że picie jednej filiżanki kawy dziennie, czyli ponad 100 mg, może wydłużyć poród nawet o osiem godzin, ale też może spowodować obniżenie wagi noworodka o 20-30 g. Dlatego ci naukowcy zalecają kobietom, aby powstrzymały się od picia napojów, które zawierają kofeinę albo ograniczyły je do minimum.

Natomiast zgodnie z badaniami, które zostały przeprowadzone przez Food Standard Agency w 2016 roku, zalecana maksymalna dawka kofeiny, która wynosi 200 mg dziennie nie daje żadnych skutków ubocznych dla kobiety i dziecka.

Jednak wypijanie już 300 mg może zmniejszyć nawet o kilkanaście procent przyswajalność żelaza i wapnia, co przyczyni się do powstawania niedoborów.

Poza tym może ona również działać moczopędnie, przez co z organizmu wypłukiwane są minerały oraz zmniejsza się zapas wody w organizmie. W związku z tym do narządów trafia mniej substancji odżywczych, a organizm wolniej pozbywa się toksyn.

Pić kawę w ciąży czy lepiej nie?

O piciu kawy w ciąży wypowiadają się różni naukowcy i organizacje. Na przykład Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby nie przekraczać dawki 300 mg kofeiny dziennie. Natomiast Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjmuje, że nieszkodliwa dla dziecka dawka kofeiny to 200 mg dziennie ze wszystkich źródeł. Podobną granicę przyjmuje Instytut Matki i Dziecka w Warszawie.

Warto pamiętać, że nie tylko kawa zawiera kofeinę, a jest to około 100-150 mg kofeiny w jednej filiżance, ale również zawiera ją:

• herbata – ok. 70 mg w jednej szklance, a w zielonej ok. 40 mg,
• coca-cola – ok. 40 mg w puszce,
• napoje energetyczne – ok. 80 mg w puszce,
• czekolada – ok. 30 mg w tabliczce.

Jakie jeszcze skutki może powodować picie za dużej ilości kawy w ciąży?

Kawa w ciąży może szkodzić, ponieważ kofeina powoduje zwężanie się naczyń krwionośnych, a to grozi komplikacjami. Te powikłania będą dotyczyły kobiet, które przyjmują 300-400 mg kofeiny dziennie.

W 2008 roku zostały przedstawione badania naukowców, którzy twierdzili, że kobiety w ciąży, pijące więcej niż 200 mg kofeiny na dobę, były dwukrotnie bardziej narażone na poronienie w pierwszych miesiącach ciąży w porównaniu do kobiet, które w ogóle nie piły kawy.

Poprzez zmniejszanie się przepływu krwi w okolicach narządów rodnych może być utrudniony proces zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej. Innym zagrożeniem związanym z kurczeniem się naczyń krwionośnych jest to, że zmniejsza się dopływ krwi do łożyska, a poprzez to jest ryzyko niedotlenienia dziecka. Natomiast, gdy kofeina przeniknie przez łożysko do organizmu płodu, może mieć bezpośredni wpływ na jego rozwój.

Niektórzy twierdzą, że jest również ryzyko urodzenia martwego dziecka, ale też urodzenie dziecka o mniejszej masie urodzeniowej, może mieć przyspieszony puls i może być bardziej pobudzone w pierwszych dniach życia.

Jeśli kawa to twój nałóg, to spróbuj zastąpić ją napojami, które mają podobny smak, ale nie zawierają kofeiny, np. kawa zbożowa albo kawa bezkofeinowa. Natomiast kobiety, które mają niskie ciśnienie i pojawiają się u nich ataki senności, mogą zdecydować się na picie zielonej herbaty. Herbata ta ma silne właściwości pobudzające, ale nie wolno również przesadzać (do dwóch filiżanek dziennie). Nie wolno mylić jej z zieloną kawą.


Polecamy także:

Jakie masz prawa w ciąży i po porodzie? – wywiad z Matką prawnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *