„Płodność na talerzu” – wyniki konkursu (+3 smakowite przepisy na danie przy PCOS)

Konkurs „Płodność na talerzu” polegał na wysłaniu do redakcji zdjęć i przepisów na danie skomponowane według wytycznych diety przy PCOS.  Za wszystkie zgłoszenia serdecznie dziękujemy. Wasze talerze cieszą oko i inspirują do zdrowego stylu życia. 

Tym samym ogłaszamy wyniki konkursu:

I MIEJSCE – Duszona wątróbka z kaszą bulgur i sałatką warzywną + deserek owocowy (przepis przysłany przez Panią Darię)

Lista składników (na 3 porcje)
– wątroba drobiowa 500g
– 3 cebule
– 100g-120g kaszy bulgur (IG = 46)
 
Składniki na sałatkę:
– kilka garści szpinaku (lub mixu sałat),
– olej lniany,
– małe pomidorki
– papryka czerwona,
– cebula czerwona,
– rzodkiewki,
– nasiona dyni i/lub pestki słonecznika
– oliwki
 
Sposób przygotowania:
Wątróbkę namoczyć ok. 30 min w wodzie (można też w mleku), odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć i zdjąć z patelni, następnie obsmażyć na dużym ogniu wątróbkę z każdej strony, zmniejszyć ogień, dorzucić cebulę, podlać trochę wodą, przykryć i dusić z 10-15 min pod przykryciem, dolewając co jakiś czas wody. Wodę na kaszę zagotować, wsypać kurkumy i pieprzu (można nie żałować – im więcej tym zdrowiej), gotować ok 10-12 min. W czasie kiedy gotuje się kasza i dusi wątróbka, pokroić warzywa w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, nasionami, olejem.
 
Zarówno bulgura jak i wątróbkę podzielić na 3 porcje – dzięki temu mamy danie dla 3 osób (lub zmniejszyć ilości, ugotować na 2 porcje i mieć na 2 obiady).
 
Po nałożeniu na talerz, można udekorować bulgura świeżą bazylią. Na zdjęciu doszły do bulgura resztki oscypka zalegające w lodówce 🙂 Na deser pół jabłka, pół nektarynki, garść borówek, 2 orzechy brazylijskie i włoski.
 
Danie można również przygotować wieczorem i odgrzać następnego dnia w pracy. Jeśli z kolei wyjdzie nam za dużo surówki, można ją wykorzystać jako bazę do kolacji – np. tworząc sałatkę nicejską po dorzuceniu do niej tuńczyka w sosie własnym i jajka na twardo.
 
 

II MIEJSCE – Kurczak z pieczarkami i komosą ryżową (przepis przysłany przez Panią Małgosię)

 
Składniki (na 3-4 porcje):
– filet z piersi kurczaka (podwójna pierś)
– pieczarki 5-7 sztuk
– 1 opakowanie szpinaku (450g)
– 1 ząbek czosnku
– jogurt sojowy naturalny/ naturalny typu greckiego (200g)
– sól, pieprz, tymianek
– olej 1-2 łyżki (rzepakowy, kokosowy)
– posiekane orzechy nerkowca i natka pietruszki do dekoracji
– komosa ryżowa lub inna kasza (według własnych preferencji)
 
Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową (lub inną kaszę) ugotuj w lekko osolonej wodzie (proporcje kaszy: wody 1:2), aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Olej rozgrzej na patelni. Mięso pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, smaż do zmiany koloru mięsa.
3. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, dorzuć do mięsa, smaż 4-5 minut.
4. Szpinak opłucz, dołóż na patelnię, smaż aż zwiędnie. Dorzuć posiekany drobno czosnek.
5. Do składników na patelni dodaj jogurt, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolej wodę. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.
6. Wyłóż na talerz razem z kaszą, posyp posiekanymi orzechami i natką pietruszki do dekoracji.
 
 

III MIEJSCE – Naleśnik na słodko z kaszy gryczanej (przepis przysłany przez Panią Paulinę)

 
Składniki (przepis na 3 porcje):
– 1,5 szklanki mąki gryczanej 
– 3/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
– 1 jajko od szczęśliwej kury
– pół rozgniecionego banana 
– domowy dżem śliwkowy
– kilka orzechów włoskich 
– płatki migdałowe (szczypta do posypania)
 
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję dość lejącą się inaczej wyjdą grube naleśniki. 
2. Smażyć krótko z jednej i drugiej strony.
3. Posmarować cienko domowym dżemem, zawinąć.
4. Posypać płatkami migdałowymi i orzechami.
5. Jeść ze smakiem 🙂 
 
 

 

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *