Dieta w insulinooporności_nowa książka

Dieta w insulinooporności – pierwsza taka książka z menu na 4 miesiące

Insulinooporność pokrzyżowała plany macierzyńskie niejednej kobiecie, stając się przyczyną niepłodności. Obniżona wrażliwość organizmu na insulinę wymaga od chorej odpowiedniego stylu życia oraz właściwej diety. Jak poradzić sobie z codziennym jedzeniem, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie schudnąć, ale nie być głodnym? W księgarniach pojawiła się książka Dieta w insulinooporności, której autorką jest Dominika Musiałowska, założycielka Fundacji Insulinooporność – Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie.

Dominika Musiałowska, założycielka Fundacji Insulinooporność Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, temat insulinooporności zna nie tylko z teorii. Jak mówiła w jednym z wywiadów, już w dzieciństwie sporadycznie miewała niepokojące objawy IO, które mogły wskazywać, że coś w jej organizmie dzieje się nie tak.  – Migreny, bóle stawów, do tego spora drażliwość, napady na chęć zjedzenia słodyczy oraz produktów węglowodanowych i spora senność po posiłku. Niestety 20 lat temu takie objawy nie wydawały się niczym dziwnym. A już na pewno nie były czymś, co mogłoby wskazywać na jakieś większe problemy ze zdrowiem – mówiła.

Gdy weszła w wiek dojrzewania, zaczęły dochodzić skłonności do tycia, problemy z pamięcią i koncentracją. – Moja skóra była praktycznie sucha jak wiór, a włosy wypadały garściami. Do tego bardzo źle znosiłam niskie temperatury – trzęsłam się z zimna nawet przy 10 stopniach na plusie. Niestety to nie wszystko. Miałam też spory trądzik, hirsutyzm, mogłam spać 24 h na dobę i ciągle bolała mnie głowa… – wspomina Musiałowska.

Monika Musiałowska insulinoopornosc nieplodnirazemPrzeczytaj całą rozmowę z Dominiką Musiałowską: Wygraj z insulinoopornością i bądź mamą. Tak jak zrobiła Dominika

Masz isulinooporność, możesz mieć dziecko

Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć jednak nie tylko kobiet, ale każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz… dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów.

Pełna diagnostyka trwała u Dominiki Musiałowskiej 8 lat – ale jak sama podkreśla, zarówno PCOS, na które również choruje, jak i IO, diagnozuje się dziś zdecydowanie szybciej – zwłaszcza jeśli kobieta trafia do ginekologa z problemami z zajściem w ciążę.  – Poznanie diagnozy sprawiło, że od wielu lat słyszałam, że nigdy nie będę mogła mieć dzieci, że przy takim zestawie chorób i wyniszczeniu organizmu, powinnam schować wszelkie nadzieje do szuflady i wyrzucić do niej klucz – mówi. Jak się jednak okazało – zestaw chorób, w tym insulinooporność, nie przeszkodził jej w upartym dążeniu do celu, by w końcu móc cieszyć się z upragnionej wówczas ciąży.

Musiałowska, podobnie jak większość dietetyków, ale i kobiet, które podobnie jak ona, znalazły sposób na pokonanie IO, nie ma wątpliwości: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności.

Dieta w insulinooporności – nie opieraj się jej

W księgarniach pojawiła się właśnie druga książka Dominiki – „Dieta w insulinooporności”, w której wspólnie z dietetyczką Magdaleną Makarowską, skupiają się na tym, co jeść, mając IO. Książka jest solidnym vademecum na ten temat i zawiera wszystko, co należy wiedzieć na temat insulinooporności. Napisana jest jednocześnie bardzo przystępnym językiem, któremu daleko do naukowych medycznych publikacji.

I choć stanowi w pewnym sensie kontynuację i uzupełnienie pierwszej książki („Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie”), czytelnik wcale nie musi kupować dwóch książek, by zrozumieć, na czym polega choroba oraz w jaki sposób z nią sobie radzić w codziennym życiu. „Dieta w insulinooporności” zawiera bowiem skrót wszystkiego, co najważniejsze w poprzednim wydaniu, a jednocześnie skupia się na szczegółach dotyczących komponowania poszczególnych posiłków.

Nie zawiodą się na niej ci, którzy oczekują pomocy w przygotowaniu odpowiednich potraw, rozplanowaniu posiłków czy odrobiny szaleństwa w kuchni. Dieta przy IO – co udowadniają autorki tej książki – nie musi być restrykcyjna, monotonna, pozbawiona dobrego smaku czy apetycznego wyglądu – o czym świadczą zamieszczone w książce piękne zdjęcia.  

I choć wiele osób, które stają przed wyzwaniem zmiany żywienia boi się, że to zbyt trudne, z książką Musiałowskiej i Makarowskiej szybko nabiorą przekonania, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

Dieta w insulinooporności – co znajdziemy w książce?

To, co dostanie czytelnik od autorek, to przede wszystkim pełnowartościowe menu na 4 miesiące – z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami, z którymi poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Ponadto w książce znajdują się wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki mięsnych potraw, lista zakupów na 16 tygodni, plan treningowy przy IO, lista produktów zakazanych i wskazanych oraz ciekawe praktyczne uwagi Musiałowskiej, bazujące na własnych doświadczeniach. A że jest to rodzaj vademecum, nie mogło zabraknąć także zbioru odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.

Jest więc duża szansa, że stosując się do zawartych w książce wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujecie przypływ energii i chęci do życia. A to także najlepsza droga do spełnienia marzeń o dziecku.

„Dieta w insulinooporności”, Dominika Musiałowska, Magdalena Makarowska, wyd. Feeria, liczba stron: 356, cena: 39,90 zł. Do kupienia od 31 stycznia – w księgarniach i salonach Empik. 

POLECAMY TAKŻE:

Dieta w zaburzeniach hormonalnych. Jak sobie poradzić z PCOS

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *