Dieta w insulinooporności_nowa książka

Dieta w insulinooporności – pierwsza taka książka z menu na 4 miesiące

Insulinooporność pokrzyżowała plany macierzyńskie niejednej kobiecie, stając się przyczyną niepłodności. Obniżona wrażliwość organizmu na insulinę wymaga od chorej odpowiedniego stylu życia oraz właściwej diety. Jak poradzić sobie z codziennym jedzeniem, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie schudnąć, ale nie być głodnym? W księgarniach pojawiła się książka Dieta w insulinooporności, której autorką jest Dominika Musiałowska, założycielka Fundacji Insulinooporność – Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie.

Dominika Musiałowska, założycielka Fundacji Insulinooporność Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, temat insulinooporności zna nie tylko z teorii. Jak mówiła w jednym z wywiadów, już w dzieciństwie sporadycznie miewała niepokojące objawy IO, które mogły wskazywać, że coś w jej organizmie dzieje się nie tak.  – Migreny, bóle stawów, do tego spora drażliwość, napady na chęć zjedzenia słodyczy oraz produktów węglowodanowych i spora senność po posiłku. Niestety 20 lat temu takie objawy nie wydawały się niczym dziwnym. A już na pewno nie były czymś, co mogłoby wskazywać na jakieś większe problemy ze zdrowiem – mówiła.

Gdy weszła w wiek dojrzewania, zaczęły dochodzić skłonności do tycia, problemy z pamięcią i koncentracją. – Moja skóra była praktycznie sucha jak wiór, a włosy wypadały garściami. Do tego bardzo źle znosiłam niskie temperatury – trzęsłam się z zimna nawet przy 10 stopniach na plusie. Niestety to nie wszystko. Miałam też spory trądzik, hirsutyzm, mogłam spać 24 h na dobę i ciągle bolała mnie głowa… – wspomina Musiałowska.

Monika Musiałowska insulinoopornosc nieplodnirazemPrzeczytaj całą rozmowę z Dominiką Musiałowską: Wygraj z insulinoopornością i bądź mamą. Tak jak zrobiła Dominika

Masz isulinooporność, możesz mieć dziecko

Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć jednak nie tylko kobiet, ale każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz… dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów.

Pełna diagnostyka trwała u Dominiki Musiałowskiej 8 lat – ale jak sama podkreśla, zarówno PCOS, na które również choruje, jak i IO, diagnozuje się dziś zdecydowanie szybciej – zwłaszcza jeśli kobieta trafia do ginekologa z problemami z zajściem w ciążę.  – Poznanie diagnozy sprawiło, że od wielu lat słyszałam, że nigdy nie będę mogła mieć dzieci, że przy takim zestawie chorób i wyniszczeniu organizmu, powinnam schować wszelkie nadzieje do szuflady i wyrzucić do niej klucz – mówi. Jak się jednak okazało – zestaw chorób, w tym insulinooporność, nie przeszkodził jej w upartym dążeniu do celu, by w końcu móc cieszyć się z upragnionej wówczas ciąży.

Musiałowska, podobnie jak większość dietetyków, ale i kobiet, które podobnie jak ona, znalazły sposób na pokonanie IO, nie ma wątpliwości: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności.

Dieta w insulinooporności – nie opieraj się jej

W księgarniach pojawiła się właśnie druga książka Dominiki – „Dieta w insulinooporności”, w której wspólnie z dietetyczką Magdaleną Makarowską, skupiają się na tym, co jeść, mając IO. Książka jest solidnym vademecum na ten temat i zawiera wszystko, co należy wiedzieć na temat insulinooporności. Napisana jest jednocześnie bardzo przystępnym językiem, któremu daleko do naukowych medycznych publikacji.

I choć stanowi w pewnym sensie kontynuację i uzupełnienie pierwszej książki („Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie”), czytelnik wcale nie musi kupować dwóch książek, by zrozumieć, na czym polega choroba oraz w jaki sposób z nią sobie radzić w codziennym życiu. „Dieta w insulinooporności” zawiera bowiem skrót wszystkiego, co najważniejsze w poprzednim wydaniu, a jednocześnie skupia się na szczegółach dotyczących komponowania poszczególnych posiłków.

Nie zawiodą się na niej ci, którzy oczekują pomocy w przygotowaniu odpowiednich potraw, rozplanowaniu posiłków czy odrobiny szaleństwa w kuchni. Dieta przy IO – co udowadniają autorki tej książki – nie musi być restrykcyjna, monotonna, pozbawiona dobrego smaku czy apetycznego wyglądu – o czym świadczą zamieszczone w książce piękne zdjęcia.  

I choć wiele osób, które stają przed wyzwaniem zmiany żywienia boi się, że to zbyt trudne, z książką Musiałowskiej i Makarowskiej szybko nabiorą przekonania, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

Dieta w insulinooporności – co znajdziemy w książce?

To, co dostanie czytelnik od autorek, to przede wszystkim pełnowartościowe menu na 4 miesiące – z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami, z którymi poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Ponadto w książce znajdują się wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki mięsnych potraw, lista zakupów na 16 tygodni, plan treningowy przy IO, lista produktów zakazanych i wskazanych oraz ciekawe praktyczne uwagi Musiałowskiej, bazujące na własnych doświadczeniach. A że jest to rodzaj vademecum, nie mogło zabraknąć także zbioru odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.

Jest więc duża szansa, że stosując się do zawartych w książce wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujecie przypływ energii i chęci do życia. A to także najlepsza droga do spełnienia marzeń o dziecku.

„Dieta w insulinooporności”, Dominika Musiałowska, Magdalena Makarowska, wyd. Feeria, liczba stron: 356, cena: 39,90 zł. Do kupienia od 31 stycznia – w księgarniach i salonach Empik. 

POLECAMY TAKŻE:

Dieta w zaburzeniach hormonalnych. Jak sobie poradzić z PCOS

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *