Jesień sprzyja płodności_jesienne menu

Jesień sprzyja płodności – sprawdź, co do wiosny poprawi jakość plemników i komórek jajowych

Jesień to nie tylko depresja, krótsze dni, długie wieczory i szarówka. Spadek energii życiowej o tej porze roku dotyka wszystkich, ale to także pora roku, dzięki której można nabrać nowych sił – tak psychicznych, jak i tych zdrowotnych. Jeśli starasz się o ciążę, jesień ma dla ciebie mnóstwo dobroci w postaci warzyw i owoców, które wspierają płodność i pomagają w zapłodnieniu. Właśnie teraz czerp z tego jak najwięcej, by wiosną obudzić w sobie życie. 

O tym, że dieta w trakcie starań o ciążę jest bardzo ważna, napisano już niejeden artykuł. I to prawda – to, co jemy, ma olbrzymi wpływ na płodność – zarówno mężczyzn, jak i kobiet. I choć są produkty, które bardziej mogą pomóc plemnikom (np. orzechy, owoce morza), a inne jajeczkom (kwasy omega-3), to owoce i warzywa powinni w zwiększonej ilości jeść oboje starający się o dziecko. Jesień przynosi niepłodnym najbogatszy wybór propłodnościowych darów z sadów i ogrodów. Jakie sezonowe produkty warto wrzucić do zakupowego kosza jesienią? Jakie dania z nich przyrządzić? 

Jak powinna wyglądać płodna dieta na jesień?

W okresie jesienno-zimowym mamy dość duży wybór warzyw i owoców, którymi można zajadać się podczas chłodnych, jesiennych dni. Sezonowe warzywa i owoce zawierają wiele składników mineralnych i witamin, które pozytywnie oddziałują także na płodność. Wśród sezonowych warzyw do najczęściej wykorzystywanych w kuchni można zaliczyć: cukinię, dynię, brukselkę, pietruszkę, jarmuż i buraki. Również wybór sezonowych owoców jest szeroki – jadłospis pary starającej się o dziecko powinien obfitować w: jabłka, gruszki, śliwki, pigwę oraz winogrona.

Jesienne owoce i warzywa dla starających się o dziecko

Sezonowe owoce i warzywa serwowane jesienią są bogate w składniki odżywcze i witaminy, które sprzyjają płodności. W konsekwencji wspierają zapłodnienie i pomagają zajść w ciążę. Oto 7 produktów, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie pary starającej się o dziecko:

  • DYNIA

Można ją przygotować na wiele sposobów, jest doskonała jako dodatek do koktajlu, świetnie smakuje przygotowana z niej zupa-krem czy upieczone muffinki dyniowe lub ciasto. Oczywiście można ją wykorzystać jako dodatek do pysznego gulaszu czy główny składnik obiadu.

Dynia jest bogata w cynk, potas, fosfor oraz witaminę E, A i C. Powinni zwrócić na nią uwagę szczególnie mężczyźni, gdyż niedobór witaminy E może prowadzić do pogorszenia nasienia oraz zmniejszonej ruchliwości plemników.

  • BRUKSELKA

To cenne warzywo bogate w witaminę C, K i A oraz kwas foliowy, potas czy cynk. Brukselka zawiera w sobie wiele antyoksydantów, które przyspieszają leczenie infekcji. Dodatkowo występujący w niej kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka.

  • BURAKI

Regularne spożywanie buraków pod różnymi postaciami (soki z buraka, jako dodatek do obiadu, barszcz czy nawet ciasto z buraka) mogą pozytywnie wpływać na zdrowie, gdyż obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, wspomagają odporność i dzięki obecności w nich kwasu foliowego, zapobiegają wadom rozwojowym płodu. Prócz tego są doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy potasu.

CO CIEKAWE: Zaobserwowano, że regularne jedzenie buraków przez mężczyzn – także pod postacią kiszonek czy soku wyciskanego z dodatkiem jabłka – zauważalnie poprawia parametry badań nasienia. W sezonie warto wykorzystać to warzywo właśnie pod tym kątem.

  • PIETRUSZKA

Pietruszka, zwłaszcza jej korzeń, to niedoceniane źródło antyutleniaczy. Korzeń pietruszki najwięcej właściwości prozdrowotnych ma wczesną jesienią – stąd właśnie o tej porze roku warto włączyć warzywo do codziennego menu. Choć zazwyczaj w jadłospisach wykorzystywana jest natka pietruszki, w której kryją się również cenne właściwości wspierające płodność (w natce znajdują się: witaminy A i C, beta-karoten [prowitamina witaminy A], wapń, potas, fosfor, sód, magnez, żelazo, kwas foliowy), to warto także wykorzystywać korzeń pietruszki, np. w postaci zdrowych „frytek”.

FRYTKI Z KORZENIA PIETRUSZKI: Pietruszkę obrać, pokroić w słupki, polać dobrej jakości oliwą, posypać solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej czy curry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Doskonały dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska – smakująca idealnie także np. z pastą z awokado (też wspiera płodność) czy hummusem (ciecierzyca to nieocenione źródło roślinnego białka, którego nie może zabraknąć w diecie mężczyzn z zaburzeniami spermatogenezy). 

  • JABŁKA

Choć są łatwo dostępne przez cały rok, to najlepiej smakują jesienią. Można je dostać wszędzie, prawie każdy z nas je lubi, ponieważ są szybką i niedrogą przekąską. Zawierają błonnik oraz poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają trawienie. Zawierają również witaminę C, która wspomaga odporność.

Zawarta w jabłkach witamina C podnosi poziom hormonów u kobiet, a także zwiększa płodność u tych kobiet, u których wystąpiły zaburzenia w fazie lutealnej.

  • GRUSZKI

Podobnie jak jabłka są dostępne przez cały rok. To doskonała przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Gruszki obfitują w takie składniki odżywcze jak: witamina K, C, kwas foliowy, a także składniki mineralne – potas, mangan, miedź, magnez oraz bor, który poprawia działanie mózgu.

  • ŚLIWKI

Sprawdzają się doskonale przy zaparciach. Ponadto, suszone śliwki zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g). Ze względu na występowanie witaminy A i E są cennym przeciwutleniaczem w naszej diecie.

Suplementacja – czyli witaminy i minerały do uzupełnienia 

Zdrowe odżywianie to podstawa dla starających się o dziecko. Warzywa i owoce to z kolei podstawa menu. Warto wiedzieć jednak, że nawet codzienne ich jedzenie nie zawsze zaspokoi zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Nie wszystkie witaminy zawarte w naturalnych produktach wchłaniają się także w takiej ilości, jaka jest w nich zawarta – zwłaszcza jeśli poddane są termicznej obróbce.

PROfertil dla mężczyzn KUPISZ TUTAJ

Dlatego na etapie starań o dziecko ważna jest odpowiednia suplementacja. Zarówno przyszła mama, jak i przyszły ojciec powinni włączyć do codziennej diety wartościowe uzupełnienie witamin i minerałów. Ale co to znaczy wartościowe?

Z wielu komentarzy par starających się o dziecko wynika, że osoby planujące ciążę oraz w trakcie starań bardzo chętnie sięgają po produkty PROfertil. To jedne z nielicznych  produktów dla niepłodnych i starających się par, które nie są suplementami, a „dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego”. Oznacza to, że powstały w oparciu o przejrzyste zasady medyczne i żywieniowe oraz ich skład potwierdzony jest powszechnie przyjętymi danymi i opracowaniami naukowymi.

PROfertil Female dla kobiet KUPISZ TUTAJ

Polecamy: Zróbmy dziecko – jak przygotować się do ciąży i przyspieszyć starania

Poza tym żywność dietetyczna jest stosowana jako leczenie wspomagające chorób, dolegliwości zdrowotnych lub innych problemów natury medycznej. Niemniej jednak nie stosuje się jej prewencyjnie – dlatego podawane dawki są większe niż te odnoszące się do suplementów diety, ponieważ mają one na celu wyeliminowanie skutków niedoboru.

POLECAMY: Przyczyny złej jakości plemników leżą nie tylko w stylu życia mężczyzny

Płodna dieta na jesień: Przykładowy jadłospis dla par starających się o ciążę

jesień i płodność na talerzu

Jesienne dania są nie tylko smaczne, ale także piękne kolorystycznie.

Poniżej przedstawiamy przykładowy, płodny jadłospis. Wystarczy wypróbować te przepisy i tym samym wzbogacić swoją dietę w cenne składniki odżywcze i witaminy. Sezonowe owoce i warzywa znajdziesz na każdym bazarze i w warzywniaku.

Śniadanie 08:00 – 15 min | 491 kcal

Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i imbirem

Składniki (1 porcja):

  • Płatki owsiane 30 g, (3 łyżki)
  • Otręby 5 g, (1.5 łyżek)
  • Siemię lniane 10 g, (1 łyżka)
  • Migdały 10 g, (0.5 łyżek)
  • Cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
  • Imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • Mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
  • Jabłko 223 g, (1 duże)

Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane, migdały ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu i imbiru. Po przełożeniu do miseczki wkroić jabłko.

Lunch 11:00 – 25 min | 289 kcal

Koktajl z jarmużu 

Składniki (1 porcja):

  • Jarmuż 20 g, (1 garść)
  • Seler naciowy 45 g, (1 łodyga)
  • Pietruszka 80 g, (1 korzeń)
  • Pomarańcza 239 g, (1 sztuka)
  • Dynia 116 g, (1 szklanka)
  • Siemię lniane 5 g, (1 łyżeczka)
  • Gruszka 130 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Zblendować z dodatkiem wody: liście jarmużu, gałązki selera naciowego, natkę pietruszki, pomarańczę i dynię. Dynię wcześniej upiec w piekarniku, około 25 minut, tak by miąższ był miękki i łatwo odchodził od skórki.

Obiad 14:00 – 45 min | 412 kcal

Gulasz z cukinii

Składniki (4 porcje):

  • Cukinia 500 g, (1 sztuka)
  • Cebula 105 g, (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 20 g, (2 łyżki)
  • Czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • Papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
  • Chilli w proszku 2 g, (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny 6 g, (2 łyżeczki)
  • Pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • Natka pietruszki 8 g, (4 łyżeczki)
  • Koncentrat pomidorowy 30 g, (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka przyprawa 100 g
  • Kasza gryczana 100 g, (6.5 łyżek)

+ sok jabłkowy (52.8 kcal) 240 g, (1 szklanka)

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić na 1 cm plasterki. W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając. Cukinię dodać do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie, co chwilę zamieszać. W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać, bo bakłażan wchłonął już sól).

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z cukinią (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę, jeśli są w całości). Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić, czy trzeba jeszcze doprawić solą. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Przekąska 17:00 – 60 min | 228 kcal

Krem gruszkowo-pietruszkowy

Składniki (2 porcje):

  • Woda 1000 g, (1 litr)
  • Pietruszka 160 g, (2 korzeń)
  • Gruszka 260 g, (2 sztuki)
  • Seler korzeniowy 60 g, (1 plaster)
  • Awokado 140 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Gotować na małym ogniu pod przykryciem w 1 l wody 2 duże korzenie pietruszki, jedną gruszkę, plaster korzenia selera. Dodać szczyptę soli, pieprzu, curry. Po 30 minutach zblendować. Można wkroić kawałki awokado.

Kolacja 20:00 – 30 min | 304 kcal

Sałatka z burakiem i serem kozim

Składniki (1 porcja):

  • Burak 120 g, (1 cały)
  • Rukola 60 g, (3 garście)
  • Ser, kozi, półtwardy 15 g, (1 plaster)
  • Suszony pomidor 7.5 g, (0.5 garści)
  • Awokado 75 g, (0.5 sztuk)
  • Sezam 2 g, (1 łyżeczka)
  • Pestki dyni 10 g, (1 łyżka)
  • opcjonalnie: kawałki melona, pomarańczy, gruszki

Przygotowanie:

Buraka obrać i wstawić do parowaru (pokrojonego w plastry) na 25 min. Rukolę wymieszać z pokrojonym serem kozim, pomidorami suszonymi oraz awokado. Buraka po wystygnięciu pokroić i dodać do sałatki. Ziarna sezamu i pestki dyni uprażyć i posypać sałatkę. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Więcej przepisów w dziale Płodna Dieta

 

 

POLECAMY TAKŻE: Poronienia nawracające wymagają specjalnej diagnostyki. Jak nie stracić kolejnej ciąży? Rozmowa z perinatologiem

Poronienia nawracające wymagają specjalnej diagnostyki. Jak nie stracić kolejnej ciąży? Rozmowa z perinatologiem

 

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *