Toksyny wpływają na płodność. Oczyść organizm naturalnie – oto sposoby

Wiosna – czekamy na nią z utęsknieniem. Z wielu powodów: ciepło, słońce, radość życia. Zupełnie inaczej funkcjonujemy. Mamy więcej energii i częściej się uśmiechamy. Więcej nam się chce. A przede wszystkim chce się jeszcze lepiej zadbać o siebie. Jeśli bezskutecznie staracie się od dłuższego czasu o dziecko, to warto ten nowy etap zacząć od oczyszczenia swojego organizmu.

Oczyszczanie organizmu na wiosnę! 

Po długiej zimie, często mniej aktywnego czasu i mniej wartościowego jedzenia, w naszym organizmie jest wiele substancji. Substancji, które wcale nie są nam potrzebne, a mogą szkodzić (chociażby w zajściu w ciążę). Gromadzimy w swoim organizmie różne chemiczne związki i metale. Wszystkie dostarczamy wraz z pożywieniem bądź napojami. Na szczęście nie muszą one zostać z nami na zawsze. Są sposoby, aby się z nimi rozprawić raz na zawsze.

Warto zaplanować sobie ten czas i odpowiednio się do niego przygotować. Już kilka dni wcześniej zwróć uwagę na to, co jesz. Unikaj tłustych potraw, alkoholu, cukrów prostych, napoi słodzonych i gazowanych. Zwiększ za to ilość warzyw, owoców i wody.

Brak ciąży? Oto naturalne sposoby oczyszczania organizmu

W organizmie, w którym znajduje się wiele toksyn, metali ciężkich i innych, szkodliwych substancji brakuje równowagi. Tym samym prowadzi to do wytwarzania dużej ilości wolnych rodników, które skutkują wieloma chorobami. Wyłapywanie wolnych rodników w naszym organizmie to zadanie specjalne. Poradzą sobie z nim doskonale wszystkie produkty bogate w naturalne antyutleniacze. Głównym źródłem naturalnych antyutleniaczy są owoce, warzywa, kiełki, zielone pędy pszenicy i jęczmienia.

Naturalne przeciwutleniacze to:

  • witamina C i E oraz prowitamina A, czyli beta karoten,
  • bioflawonoidy (beta-karoten, likopen, proantycyjanidy) – ich rola to ochrona ścian tętnic, opóźnianie procesów starzenia się skóry, obniżają poziom cholesterolu, wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne.

Bioflawonoidy praktycznie nie występują w żywności przetworzonej. Stąd tak bardzo ważna jest obecność każdego dnia w naszych posiłkach surowych warzyw i owoców. Warto tutaj także zwrócić uwagę na jakość żywności, jaką jemy. W jadłospisie nie może być miejsca dla zjełczałych tłuszczów czy spleśniałych produktów. Szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na orzechy i nasiona.

Z warzyw mogę szczególnie polecić buraki! To wspaniałe, polskie warzywo ma w sobie niemal cudowne moce. Działa odkwaszająco i oczyszczająco. Buraki zawierają barwnik betaninę działający antyoksydacyjnie, a dodatkowo wspomagają pracę wątroby i woreczka żółciowego. A to właśnie wątroba działa niczym prywatna oczyszczalnia organizmu. Dlatego też buraki wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Żurawina korzystnie wpływa na działanie układu moczowego. Dzięki temu, że działa moczopędnie przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Zawiera także (podobnie jak i inne czerwone owoce) naturalne antyutleniacze, które wyłapują wolne rodniki.

Kapusta w wydaniu kiszonym to samo zdrowie. Zawiera naturalne probiotyki, dużo błonnika, co korzystnie wpływa na pracę jelit i wydalanie.  Ponadto, błonnik korzystnie wpływa także na poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Kapusta jest źródłem antyutleniaczy, witamin – zwłaszcza C i składników mineralnych, np. siarki – dzięki czemu wspomaga pracę wątroby i proces oczyszczania organizmu z substancji toksycznych.

W procesie oczyszczania bardzo korzystnie działa także kasza jaglana. Jako jedyna pośród kasz działa na organizm zasadotwórczo, a więc już od początku działa odkwaszająco. Ponadto ma właściwości przeciwgrzybiczne i antytoksyczne. Zawarty w niej błonnik także korzystnie wpływa na oczyszczanie organizmu. Połączenie kaszy jaglanej z warzywami wydaje się być rozwiązaniem idealnym!

Co warto pić? Napoje oczyszczające

Bardzo ważną czynnością w procesie oczyszczania jest picie wody. Należy ją pić bez ograniczeń. Przyjmuje się, że powinno się wypijać ok. 2 litrów dziennie. To właśnie dzięki wodzie wiele substancji zostaje wypłukanych – to ona ułatwia wydalanie z organizmu tego, czego nie chcemy.

Jednym z twoich pomocników podczas oczyszczania jest cytryna. To pomoc na wagę złota! Wyrób w sobie nawyk rozpoczynania każdego dnia od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka pobudza jelita do pracy. Mimo kwaśnego smaku, cytryna działa na organizm zasadowo, a to wspomaga proces usuwania toksyn.

Warto pić także wszelkie soki owocowe i warzywne – świeżo wyciskane są oczywiście wskazane. Im więcej, tym lepiej. Dobrym pomysłem jest wypicie świeżo wyciśniętego soku na II śniadanie, a ramach kolacji – spożycie soku warzywnego.

Polecam także picie naparów z czystka. Czystek to zioło, które ma wiele zalet. Bardzo wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy sprawia, że czystek wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i witalizująco. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Usuwa toksyczne metale z organizmu. Bardzo łatwo łączy się z kadmem.

Kolejnym naturalnym pomocnikiem w oczyszczaniu jest zielona herbata. Zawiera sporo polifenoli, które odpowiedzialne są za wyłapywanie wolnych rodników. Dodatkowo, obecne w niej ketechiny przyspieszają spalanie tłuszczów.

Podsumowując mogę powiedzieć, że dieta oczyszczająca to przede wszystkim owoce, warzywa, dużo wody i soków. Proste składniki. Wykluczamy produkty, które swoim składem bardziej przypominają tablicę Mendelejewa niż jedzenie. Wspomnę jeszcze o wyłączeniu na ten czas kawy, herbaty i alkoholu. Najlepiej włączyć także umiarkowaną aktywność fizyczną.

Oczyszczanie organizmu a starania o dziecko

Patrząc na ilość zmian, jakie należy wprowadzić do sposobu odżywiania, pewnie padnie także pytanie: “Tylko po co to wszystko?”. Niewątpliwie lepsze samopoczucie, więcej energii i uśmiech na twarzy, to tylko niektóre z efektów oczyszczania organizmu. Jest jednak inna bardzo ważna kwestia. Oczyszczony z toksyn, metali ciężkich, chemicznych dodatków do żywności i różnych, innych produktów organizm dużo lepiej funkcjonuje.

Naturalne oczyszczanie organizmu reguluje układ hormonalny. Ma to duże znaczenie dla wszystkich, którzy od dłuższego czasu starają się o dziecko. I nie raz, nie dwa zdarzyło się, że po zmianie sposobu odżywiania, po zadbaniu o siebie i oczyszczeniu organizmu kobiety zachodziły w ciążę.

Organizm działa zupełnie inaczej, komórki ciała są lepiej odżywione, lepiej działają hormony. Dzięki temu znacznie zwiększa się prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Nowe życie to nie lada wyzwanie dla organizmu kobiety. Jeśli jest on zanieczyszczony i nie jest odpowiednio odżywiony, często organizm niejako nie dopuszcza do ciąży. Jest to dla niego zbyt duże obciążenie. Jeśli jednak wzmocnisz organizm, sprawa wygląda zupełnie inaczej. Organizm pozbawiony zanieczyszczeń i dostający odpowiednią porcję witamin, składników mineralnych, antyutleniaczy może wszystko. Nie dzieje się to oczywiście w ciągu tygodnia czy dwóch. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale jest to trud, który warto podjąć.


Iwona Kucharska – dietetyk i coach dietetyczny. Ukończyła studia z zakresu higieny żywienia człowieka oraz kurs diet coachingu akredytowany przez Izbę Coachingu. Posiada kilkuletnie doświadczenie w pracy związanej ze zmianą sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych. Liczne kursy i warsztaty zakresu coachingu, psychodietetyki, psychosomatyki pozwalają jej lepiej zrozumieć zachowania ludzkie.

Fascynuje ją, jak bardzo emocje i pewne schematy zachowań wpływają na sposób jedzenia – na to ile i co zjadamy. I co najważniejsze – dlaczego? Pomaga odkryć te połączenia i osiągać założone cele. W swojej pracy pomaga innym czuć się dobrze w swoim ciele. Więcej na: dietcoaching.wroclaw.pl.


Polecamy także: 

Nasz dietetyk: Tak powinna wyglądać płodna dieta na wiosnę (+jadłospis)

 

 

Zielona kuchnia dla przyszłych rodziców. Właściwości, przepisy i jadłospisy

 

Jedz inaczej, a zajdziesz w ciążę! Oto 50 sposobów, by w końcu przejść na dietę

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *