Dieta przy cukrzycy ciążowej. Co można, a czego nie można jeść podczas ciąży cukrzycowej

O diecie cukrzycowej w ciąży rozmawiamy z diabetologiem, doktor Anitą Rogowicz-Frontczak

Stosowanie diety cukrzycowej w ciąży jest obowiązkowe zarówno w przypadku kobiet chorujących na cukrzycę ciążową, jak i tych, które chorowały na cukrzycę jeszcze przed zajściem w ciążę. Dzięki niej diabetyczki mają szansę na zdrową ciążę i zdrowe dziecko. O zasadach diety cukrzycowej rozmawiamy z doktor Anitą Rogowicz-Frontczak, diabetologiem z kliniki leczenia niepłodności InviMed w Poznaniu oraz jedną z założycielek portalu cukrzyca.pl.

Sprawdź: Czym jest cukrzyca ciążowa

 Jaki jest nadrzędny cel wprowadzenia diety cukrzycowej w ciąży?

Dieta cukrzycowa wraz z odpowiednim poziomem aktywności fizycznej, a w niektórych przypadkach z insulinoterapią, prowadzi do wyrównania poziomu cukru we krwi matki. Celem stosowania diety cukrzycowej jest także dbanie o prawidłowy, czyli niezbyt nadmierny, przyrost masy ciała i prawidłowy rozwój płodu.

Co powinno się jeść na diecie cukrzycowej?

Pacjentom z cukrzycą zaleca się różnorodne produkty spożywcze w ograniczonych ilościach, ponieważ różnorodna dieta jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Przy czym różnorodność nie oznacza, że dziś jesz hot doga i brownie, a jutro golonkę i szarlotkę. Dieta przy cukrzycy powinna być zdrowa i się opierać na zasadach zdrowego żywienia.

Zdrowa, czyli jaka?

W jadłospisie osoby chorej na cukrzycę, powinny znaleźć się: produkty zbożowe, np. pieczywo razowe, warzywa, owoce, nabiał, jaja, mięso, ryby oraz tłuszcze, najlepiej te, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i linolenowego, oraz witamin A, D, E i K. Źródłem zdrowych tłuszczy są np. ryby morskie, awokado, nasiona i orzechy, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany.

Z węglowodanów to tylko razowiec?

Nie, aczkolwiek najzdrowiej będzie wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemiczynym, niepodnoszące zbytnio poziomu glikemii poposiłkowej. W praktyce oznacza to na przykład zastąpienie jasnego pieczywa pieczywem ciemnym, a najlepiej kaszą jęczmienną pęczak lub gryczaną, płatków kukurydzianych – płatkami owsianymi górskimi lub płatkami orkiszowymi, makaronu z mąki jasnej – makaronem razowym. Pacjenci z cukrzycą powinni zrezygnować również z pieczywa cukierniczego, drożdżówek czy rogali francuskich. Warto ograniczyć też spożycie białego ryżu i drobnych kasz, np. kaszy manny.

A cukierki, czekoladki i ciasteczka?

Produktów wysoko przetworzonych, a do tego słodkich, trzeba unikać. Mówimy tu przede wszystkim o przemysłowo przygotowanych słodyczy, takich jak: lody, kremy, torty, czekolada, ciastka, batony czekoladowe i cukierki. Jeśli cukrzyca jest niewyrównana, nie ma zmiłuj – nawet jedno ciasteczko będzie po prostu szkodzić. Do minimum należy ograniczyć spożycie nie tylko cukru, ale i miodu.

Uwaga! Żaden miód nie jest dobry dla cukrzyka, ponieważ tak jak cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Czy jakieś inne dietetyczne zagrożenia mogą jeszcze czyhać na chorujące na cukrzycę kobiety w ciąży?

Oprócz bardziej oczywistych produktów, jak dżemy, powidła, ananasy z puszki czy wiśnie kandyzowane, są to na przykład korniszony. Zalewy octowe są słodzone, więc takie ogórki dla cukrzyka nie są dobrą przekąską. Winogrona i banany mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego też trzeba je odstawić. Zapomnieć trzeba nie tylko o słodkościach, ale też o tłuszczach. Ze względu na dużą kaloryczność oraz wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu, trzeba ograniczyć spożycie serów, śmietany, tłustego mleka, tłustych mięs, tłustych przetworów typu konserwy, parówki, salcesony, pasztety. Trzeba też zrezygnować z tłuszczów roślinnych będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, np. z oleju palmowego i kokosowego. O margarynach kostkowych najlepiej zapomnieć.

 A o czym pamiętać?

Poza trzymaniem się diety cukrzycowej i przyjmowaniem zaleconych leków, kobieta chorująca na cukrzycę w czasie ciąży powinna pamiętać o regularnym badaniu poziomu glukozy we krwi, konsultacjach z diabetologiem oraz ginekologiem, który powinien bacznie obserwować rozwój płodu.


dr n. med. Anita Rogowicz-Frontczak Diabetolog, endokrynolog, specjalista chorób wewnętrznych. Absolwentka Akademii Medycznej w Poznaniu. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących diabetologii i endokrynologii, współautorka portalu cukrzyca.pl i mamhashi.pl W klinice leczenia niepłodności InviMed Poznań konsultuje pary zgłaszające problemy z poczęciem dziecka lub utrzymaniem ciąży na tle endokrynologicznym i cukrzycowym.

 


POLECAMY: Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

 

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *