Dieta przy cukrzycy ciążowej. Co można, a czego nie można jeść podczas ciąży cukrzycowej

O diecie cukrzycowej w ciąży rozmawiamy z diabetologiem, doktor Anitą Rogowicz-Frontczak

Stosowanie diety cukrzycowej w ciąży jest obowiązkowe zarówno w przypadku kobiet chorujących na cukrzycę ciążową, jak i tych, które chorowały na cukrzycę jeszcze przed zajściem w ciążę. Dzięki niej diabetyczki mają szansę na zdrową ciążę i zdrowe dziecko. O zasadach diety cukrzycowej rozmawiamy z doktor Anitą Rogowicz-Frontczak, diabetologiem z kliniki leczenia niepłodności InviMed w Poznaniu oraz jedną z założycielek portalu cukrzyca.pl.

Sprawdź: Czym jest cukrzyca ciążowa

 Jaki jest nadrzędny cel wprowadzenia diety cukrzycowej w ciąży?

Dieta cukrzycowa wraz z odpowiednim poziomem aktywności fizycznej, a w niektórych przypadkach z insulinoterapią, prowadzi do wyrównania poziomu cukru we krwi matki. Celem stosowania diety cukrzycowej jest także dbanie o prawidłowy, czyli niezbyt nadmierny, przyrost masy ciała i prawidłowy rozwój płodu.

Co powinno się jeść na diecie cukrzycowej?

Pacjentom z cukrzycą zaleca się różnorodne produkty spożywcze w ograniczonych ilościach, ponieważ różnorodna dieta jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Przy czym różnorodność nie oznacza, że dziś jesz hot doga i brownie, a jutro golonkę i szarlotkę. Dieta przy cukrzycy powinna być zdrowa i się opierać na zasadach zdrowego żywienia.

Zdrowa, czyli jaka?

W jadłospisie osoby chorej na cukrzycę, powinny znaleźć się: produkty zbożowe, np. pieczywo razowe, warzywa, owoce, nabiał, jaja, mięso, ryby oraz tłuszcze, najlepiej te, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i linolenowego, oraz witamin A, D, E i K. Źródłem zdrowych tłuszczy są np. ryby morskie, awokado, nasiona i orzechy, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany.

Z węglowodanów to tylko razowiec?

Nie, aczkolwiek najzdrowiej będzie wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemiczynym, niepodnoszące zbytnio poziomu glikemii poposiłkowej. W praktyce oznacza to na przykład zastąpienie jasnego pieczywa pieczywem ciemnym, a najlepiej kaszą jęczmienną pęczak lub gryczaną, płatków kukurydzianych – płatkami owsianymi górskimi lub płatkami orkiszowymi, makaronu z mąki jasnej – makaronem razowym. Pacjenci z cukrzycą powinni zrezygnować również z pieczywa cukierniczego, drożdżówek czy rogali francuskich. Warto ograniczyć też spożycie białego ryżu i drobnych kasz, np. kaszy manny.

A cukierki, czekoladki i ciasteczka?

Produktów wysoko przetworzonych, a do tego słodkich, trzeba unikać. Mówimy tu przede wszystkim o przemysłowo przygotowanych słodyczy, takich jak: lody, kremy, torty, czekolada, ciastka, batony czekoladowe i cukierki. Jeśli cukrzyca jest niewyrównana, nie ma zmiłuj – nawet jedno ciasteczko będzie po prostu szkodzić. Do minimum należy ograniczyć spożycie nie tylko cukru, ale i miodu.

Uwaga! Żaden miód nie jest dobry dla cukrzyka, ponieważ tak jak cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Czy jakieś inne dietetyczne zagrożenia mogą jeszcze czyhać na chorujące na cukrzycę kobiety w ciąży?

Oprócz bardziej oczywistych produktów, jak dżemy, powidła, ananasy z puszki czy wiśnie kandyzowane, są to na przykład korniszony. Zalewy octowe są słodzone, więc takie ogórki dla cukrzyka nie są dobrą przekąską. Winogrona i banany mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego też trzeba je odstawić. Zapomnieć trzeba nie tylko o słodkościach, ale też o tłuszczach. Ze względu na dużą kaloryczność oraz wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu, trzeba ograniczyć spożycie serów, śmietany, tłustego mleka, tłustych mięs, tłustych przetworów typu konserwy, parówki, salcesony, pasztety. Trzeba też zrezygnować z tłuszczów roślinnych będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, np. z oleju palmowego i kokosowego. O margarynach kostkowych najlepiej zapomnieć.

 A o czym pamiętać?

Poza trzymaniem się diety cukrzycowej i przyjmowaniem zaleconych leków, kobieta chorująca na cukrzycę w czasie ciąży powinna pamiętać o regularnym badaniu poziomu glukozy we krwi, konsultacjach z diabetologiem oraz ginekologiem, który powinien bacznie obserwować rozwój płodu.


dr n. med. Anita Rogowicz-Frontczak Diabetolog, endokrynolog, specjalista chorób wewnętrznych. Absolwentka Akademii Medycznej w Poznaniu. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących diabetologii i endokrynologii, współautorka portalu cukrzyca.pl i mamhashi.pl W klinice leczenia niepłodności InviMed Poznań konsultuje pary zgłaszające problemy z poczęciem dziecka lub utrzymaniem ciąży na tle endokrynologicznym i cukrzycowym.

 


POLECAMY: Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

 


Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *