Dieta

Dieta ma ogromną wpływ na płodność kobiety i mężczyzny. Dowiedz się, co jeść, aby poprawić płodność i zwiększyć szansę na zajście w ciążę.

Od paru lat gluten jest w centrum uwagi. Pozytywne skutki diety bezglutenowej poświadcza wiele osób, które wykluczyły go z diety. Czy jednak dieta bezglutenowa jest wskazana dla osób długo i bezskutecznie starających się o dziecko? Czy produkty bezglutenowe wspierają... Więcej

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej młodych kobiet. Osłabienie, rozdrażnienie, suchość skóry, obfite miesiączki, zaburzenia masy ciała to jej główne objawy. Jeśli byłaś u endokrynologa, to oprócz pamiętania o odpowiedniej dawce leku, musisz zwrócić uwagę... Więcej

Jakość nasienia niektórych mężczyzn pozostawia wiele do życzenia. Dlatego, jeśli chcesz zostać ojcem, musisz w porę reagować. Zatroszcz się o kondycję plemników poprzez zmianę nawyków żywieniowych - zwiększ szansę na potomstwo! Problem z plemnikami?... Więcej

Wiosna - czekamy na nią z utęsknieniem. Z wielu powodów: ciepło, słońce, radość życia. Zupełnie inaczej funkcjonujemy. Mamy więcej energii i częściej się uśmiechamy. Więcej nam się chce. A przede wszystkim chce się jeszcze lepiej zadbać o siebie. Jeśli... Więcej

Najpierw musi pani schudnąć - jeśli usłyszałaś to zdanie od lekarza, do którego zgłosiłaś się z problemem braku ciąży, to znaczy, że naprawdę musisz się za siebie wziąć. Brałaś się już wiele razy i nic z tego nie wyszło? Czas na zmianę nie tylko... Więcej

Szpinak, awokado, sałata, boćwina, szczypior, brokuły… Zielono nam! Wiosna to idealny czas, by sięgnąć po świeże, młode zielone warzywa, które są skarbnicą „składników płodności”. W książce „Zielona kuchnia 24/7” znajdziecie ponad 100 szybkich,... Więcej

Nie od dziś słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Przy założeniu, że jemy pięć posiłków dziennie, śniadanie powinno stanowić od 25 do 30 proc. całodobowej wartości energetycznej, jaką dostarczamy w pożywieniu. Dodatkowo, co sprawdzili... Więcej

Awokado to zdaniem dietetyków i speców od zdrowego żywienia – owoc doskonały. I nawet fakt, że jest najbardziej kaloryczne wśród innych owoców, w żadnym stopniu nie skraca to bardzo długiej listy dobroczynnych jego właściwości. W jadłospisie par starających... Więcej

Najważniejsze, to dużo pić, minimum 1,5 litra dziennie, a najlepiej i 2.  Ile razy słyszeliście ten nakaz? I zapewne najczęściej w odpowiedzi na pytania: jak się zdrowo odżywiać, jak dbać o cerę, jak mieć jędrne ciało, no i jak skutecznie się odchudzać. Tylko... Więcej

Kuchnia zimą pachnie i smakuje wyjątkowo. Przyprawy rozgrzewają, kuszą aromatem i zachęcają do poczęstowania się choćby najmniejszym kawałkiem korzenego ciastka, odrobiną piernika lub makowca, łykiem czekolady na zimową nutę czy też dań wytrawnych, od których... Więcej

Dbając o własne zdrowie, ale i przyszłego dziecka, coraz bardziej zwracamy uwagę na swoje codziennie złe i nieprawidłowe nawyki żywieniowe. I dobrze. Jednak jest jeszcze ona. Kawa. Dla wielu z nas - mimo starań - bardzo trudno jest z niej zrezygnować. No bo jak tu nie... Więcej

Powszechnie wiadomo, że styl życia ma ogromny wpływ na nasz organizm. Oddziałuje zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Lecz niestety coraz częściej spożywana żywność może być ogromnym zagrożeniem zarówno dla nas, jak i przyszłego dziecka.... Więcej

Zapewne wielu panów nawet nie wie o tym, że ich styl życia wpływa na płodność. Dieta, tryb życia, nawet strój – mogą wpływać na zmniejszenie szans posiadania potomstwa.DietaŚwiadomość w kwestii żywienia co prawda wzrasta, jednakże zauważalne są duże braki w... Więcej

Wiele otaczających nas produktów może powodować problemy z zajściem w ciążę lub jej utrzymaniem. Musimy zdać sobie sprawę, że wszystko, co spożywamy, może szkodzić naszej bezcennej płodności. W tym artykule przyjrzymy się bliżej alkoholowi.Napój alkoholowy to... Więcej

Cynk jest niezbędny do syntezy i prawidłowego działania hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu), działa w połączeniu z witaminą E (pestki słonecznika, produkty z pełnego ziarna). Poprawia absorbcję witaminy B6, której niedobór prowadzi do zahamowania... Więcej

Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę? Nie! To mit, choć wiele osób żyje właśnie w takim przekonaniu. Tymczasem cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia i wcale nie objawia się wyłącznie nadprogramowymi kilogramami. Jak... Więcej

Żyjemy w dobie postępu technologicznego. „Udoskonalony” proces wytwarzania produktów prowadzi do utraty niezbędnych składników mineralnych. Producenci ze względów ekonomicznych przetwarzają oraz konserwują żywność, w efekcie czego jej wartość odżywcza maleje.... Więcej

We współczesnej diecie wielu Polaków coraz powszechniejsze staje się spożycie niekorzystnych tłuszczów trans, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans. Nadmierne spożycie wspomnianych kwasów może prowadzić do cukrzycy typu 2, zwiększać choroby układu... Więcej