bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

 5. Lekki orzechowiec bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy 

orzechowiec zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki

Ciasto:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mielonych/tartych orzechów włoskich (można kupić gotowe)
  • 3 jajka (w wersji wegańskiej 1 czubata łyżka lnu mielonego + dwie łyżki oliwy)
  • puszka mleka kokosowego bez konserwantów
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • troszkę kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki ksylitolu (ok. 4 czubate łyżki – lub więcej jak ktoś lubi słodkie)
  • orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji

  • 2 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Ciasto

Jajka zmiksować z ksylitolem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, następnie orzechy mielone i ponownie zmiksować. Wlać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut (zależnie od piekarnika, wiec proponuję wcześniej rzucić okiem jak wygląda ciasto).

Mus czekoladowy

W misce zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Po wystudzeniu posmarować musem czekoladowym, posypać wiórkami i udekorować orzechami włoskimi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *