Dieta na progesteron, poronienia nawykowe oraz tarczycę

Poronienia nawykowe, choroby tarczycy i niski progesteron? Może pomóc dieta!

Przykładowy jadłospis na jeden dzień dla kobiet doświadczających poronień

Śniadanie: owsianka z owocami

15 min | 430 kcal, białko 16.8 g, węglowodany 59.7 g, tłuszcz 15.3 g

Składniki (1 porcja):

  • migdały 15 g (1 łyżka)

  • mleko 2% 250 g (1 szklanka)
  • czarna porzeczka 40 g (1 garść)
  • płatki owsiane 40 g (4 łyżki)
  • suszona figa 14 g (1 sztuka)

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, a następnie dodać pokrojoną figę oraz czarną porzeczkę, migdały i płatki owsiane.

II śniadanie: koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy


10 min | 239 kcal, białko 4.47 g, węglowodany 35.5 g, tłuszcz 11.4 g

Składniki (1 porcja):

  • awokado 75 g (0.5 sztuki)
  • pomarańcza 240 g (1 sztuka)
  • szpinak 25 g (1 garść)

Przygotowanie:


Zblendować awokado, szpinak i pomarańczę. Można dodać wody.

Obiad: faszerowana papryka

60 min | 522 kcal, białko 58.5 g, węglowodany 7.83 g, tłuszcz 29.4 g

Składniki:

  • mielone mięso z kurczaka 290 g
  • suszony tymianek 1 g

  • suszony rozmaryn 1 g
  • suszone oregano 1 g
  • mielony cząber 1 g
  • suszony estragon 1 g
  • suszony majeranek 1 g
  • papryka w proszku 4 g
  • czarny pieprz 2 g
  • sól 3 g
  • jajko 50 g
  • koper 18 g

Przygotowanie:

Pierś kurczaka zmielić, doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną, ostrą i łagodną, pieprzem i szczyptą soli. Wbić jajko i dodać posiekany koperek. Masę wymieszać. Faszerować papryki i wstawić do parowaru lub piekarnika na 40 min.

Przekąska: chłodnik z awokado i łososiem 

20 min | 296 kcal, białko 13.9 g, węglowodany 18.2 g, tłuszcz 19.7 g

Składniki (1 porcja):

  • jogurt naturalny 200 g (1 szklanka)
  • ogórek 90 g (0.5 sztuki)

  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek 5 g (0.5 łyżki)
  • rzodkiewka 15 g (1 sztuka)
  • koper 8 g (2 łyżeczki)
  • awokado 30 g (0.21 sztuki)
  • łosoś wędzony 30 g (2 plastry)
  • mięta zielona 4 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Obrać ogórka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w drobne plasterki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Chłodnik udekorować awokado i łososiem. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z drobno pociętą miętą.

Kolacja: kanapka z pastą z soczewicy i kiełkami pszenicy 


15 min | 236 kcal, białko 9.85 g, węglowodany 34.2 g, tłuszcz 7.85 g

Składniki (1 porcja):

  • pasta z soczewicy 20 g
  • chleb żytni 40 g (1 kromka)
  • kiełki soczewicy 20 g (2 łyżki)
  • masło 5 g (0.5 łyżki)

Przygotowanie:

Kanapki posmarować cienko masłem, nałożyć pastę z soczewicy. Udekorować kiełkami pszenicy.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją “Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.

 

 

 


Polecamy także:

Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a IG i wskazania żywieniowe

 

  • Strony:
  • 1
  • 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *